Festivalul Internațional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistrița“ va avea loc în perioada 15-18 iulie, cu mai mulți invitați din Spania, dar și din SUA și Republica Moldova. De asemenea, este invitat prozatorul Lucian Dan Teodorovici, scriitor, regizor și scenarist român contemporan, director al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași.
Evenimentul se află la ediția cu numărul VIII și este organizat de către poetul Dan Coman în parteneriat cu primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc“, Societatea de Concerte Bistrița, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Prima pagina
Stiri
Actual Festivalul „Poezia e la Bistrița“, cu invitați din Spania, SUA, Republica Moldova
Programul ediției a XIII-a din acest an a Festivalului Internațional de Poezie şi Muzică „Poezia e la Bistrița” prevăzut pentru zilele de 15 – 18 iulie 2021, se suprapune peste ziua de 16 iulie când se se împlinesc 757 de ani de la prima atestare documentară sub acest nume a oraşului Bistriţa. În 16 iulie 1264, într-un document emis de Curia Papală, semnat de Papa Urban al IV-lea, cerea imperativ nobil ardelean, Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturile Rodnei. De multi ani, Zilele municipiului se sărbătoreau pe 16 iulie până in anul 2014 când s-au implinit 750 de ani de la prima atestare documentara a Bistritei, iar fostul primar Ovidiu Cretu in loc sa marcheze evenimentul asa cum se cuvine, a schimbat data „Zilelor Orasului” facand o afirmatie halucinanta: ”Bistriţa nu împlineşte nici un an. Este un document emis de un Papă în care se aminteşte despre Bistriţa. Dacă documentul acela ar fi zis: de acum Nosa se numeşte Bistriţa, era cu totul altceva.” Din pacate oricate argumente au fost aduse, ele nu au fost convingatoare pentru primarul cu idei putine si fixe. Omul nu a inteles ca importanta documentara a datei de 16 iulie 1264 consta in faptul ca prima data numele orasului Bistrita aparea pe un document vechi 750 de ani. Ori o vechime de trei sferturi de mileniu din existenta unui oras inseamna istorie si merita marcata asa cum se cuvine. Totusi, in anul 2014 evenimentul aniversar ‘Bistrita 750’ a fost marcat cum se cuvine in primul rand prin initiativa Asociaiei BISTRIȚA CIVICĂ, de a organiza prima editie a manifestarii cultural-artistice Basm Festival, dedicata acestui eveniment deosebit din viața orașului Bistrita, cat si prin aparitia cartii „Bistriţa 750-Coordonate geografice şi istorice”, semnată de Ioan Bâca şi Adrian Onofreiu la Editura „Argonaut” din Cluj-Napoca.