99 de cazuri de dispariție au fost înregistrate, în primele cinci luni ale acestui an, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Dintre acestea, majoritatea (69 de cazuri) privesc persoane minore. Conform prezizărilor IPJ BN, cifrele reprezintă numărul disparițiilor, nu al dispăruților, întrucît o persoană poate fi semnalată ca dispărută de mai multe ori. Acest lucru se întâmplă frecvent în cazul multor adolescenți care pleacă de acasă în mod repetat și familia nu mai poate intra în contact cu ei.
Dispariția minorilor îmbracă diverse forme: rătăcirea, luarea minorului de către unul dintre părinți fără înuviințarea sau înștiințarea celuilalt, plecarea voluntară de la domiciliu. În peste 90% din cazuri, polițiștii au de a face cu plecarea voluntară a minorilor de la domiciliu. Din fericire, în cele mai multe cazuri copiii nu au fost puși în pericol, fiind găsiți și încredințați familiei sau reintegrați în centrele de plasament de unde, de asemenea, sunt semnalate multe dispariții ale adolescenților.
„Orice caz de dispariție este tratat cu multă implicare de polițiști și privit ca un potențial producător de risc pentru minor. Sunt situații în care căutarea unui copil semnalat dispărut nu este ușoară, făcându-se în zone greu accesibile“, se arată într-o comunicare a IPJ BN, la solicitarea Observator BN.
Cele mai multe cazuri de dispariție de minori sunt semnalate în mediul urban și vizează vâsrta între 14 și 18 ani.
Sunt diverse motive pentru care acești adolescenți pleacă de acasă: își doresc să fie pe cont propriu, să iasă de sub controlul părinților sau de sub regulile impuse în centrele de plasament, duc lipsă de comunicare și atenție din partea părinților sau vor să scape de situația financiară și atmosfera din familiile dezorganizate. De asemenea, multe minore pleacă de acasă pentru a se stabili într-o relație de concubinaj ori căsătorie. În cazul copiilor plecați de la centrele de plasament, aceștia sunt găsiți frecvent la rude, prieteni sau părinți.
În 2020, au fost semnalate 285 de cazuri de dispariție în Bistrița-Năsăud, din care 186 de cazuri au privit persoane minore. Din păcate, în două astfel de situații polițiștii au constatat că persoanele minore au fost victime ale infracțiunii de act sexual cu un minor.
Conform unui raport realizat în 2020, cele mai multe dispariții au fost înregistrate la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, I.P.J. Constanta, I.P.J. Iași și I.P.J. Bistrița-Năsăud. În peste 95% din sesizările de dispariții este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților.
„Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt: neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili și conflictele repetate din familie.
Alte cauze sunt abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale, lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate și blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile“, se arată într-un bilanț al poliției din 2020.
MAJORITATEA PARINTILOR DE ASTAZI, AR DORI INFIINTZAREA UNEI ” politzii a minorilor ” care EA SA SE OCUPE DE EDUCAREA SI SUPRAVEGHEREA acestora , impreuna cu scoala … SI NU PARINTII . TOATA LUMEA, IMEDIAT CE NU-I VINE ACASA ” FU.FA ” LA ORA STABILITA, SUNA DISPERATA LA ” POLITIE SI LA JANDARMERIE ” SA i-o caute si sa i-o aduca acasa …
Pe vremea comunistilor, cu politia nationala se faceau inventarele, se faceau contractele de porci si vitzei, se adunau ” ouale ” din sat ptr cota , se pazeau recoltele de pe campuri… adica TOTUL ALTCEVA DECAT PTR CEEEA CE ERA INFIINTZATA SI FACUTA POLITIA !
SA NU UITE PARINTII CA POTRIVIT CODULUI CIVIL IN CARE ACTUALMENTE ESTE INCLUS SI CODUL FAMILIEI, aceasta obligatie familiala cade exclusiv in sarcina parintilor si nu a politiei , jandarmeriei, ori celor de la ISU .
Daca ” fata ori baiatu’ lu’ tata ” nu ajung acasa la ora stabilita, nu inseamna ca acestia ” AU DISPARUT ” SI CA TREBUIE SA-I CAUTE POLITIA SI JANDARMERIA. Io sa lucrez in astfel de cazuri as da niste amenzi drastice parintilor care poarta pe drumuri degeaba organele statului, daca nu s-au confirmat efectiv infractiuni in acest domeniu . Si io am copii minori ( si baiat si fata ) dar ai mei comunica permanent cu mine, suntem intr-o relatie de prietenie peste cea de parinte-copil, imi spun de fiecare data unde pleaca si unde se afla, nu ma mint si cazurile de ” scapare ” le rezolvam in familie, nu ne facem de toata ca.ca alertand politia de fiecare data ni se pare noua ca ” fu.fa ” nu vine acasa si sa s-a inhaitat cu te miri ce ” go.lani ” … sau fuge efectiv de acasa … ( si nu degeaba ) .
Sunt unii parinti care acasa-i ” terorizeaza ” efectiv pe copii prin reguli si exigente tampite si continua sa-i terorizeze si dupa ce pleaca ( cu prietenii la socializare ) … antrenand aiurea politia si jandarmeria ” dupa ei ” … CEEA CE AR TREBUI SANCTIONAT DRASTIC . Fara suparare !
Altceva este in cazul copiilor de pana-n 6-7 anisori… ( cand incepe educatia scolara ) si care efectiv nu este de gasit acasa cum l-a lasat sau abandonat … ” mica si ticu ” .