Procesul de vaccinare împotriva epidemiei de Coronavirus se află în stagnare, în Bistrița-Năsăud, odată cu scădera numărului de cazuri, deși, după cum ne asigură directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Anca Andrițoiu, acesta este cel mai bun moment să ne vaccinăm.

„Ne bazăm mult pe echipele mobile pe care, așa cum ați văzut, în luna iunie le-am planificat în diferite localități. O să facem o planificare și pe luna iulie. Ne agățăm de tot ce putem: merge la festivaluri, la diferite evenimente, o să profităm și de faptul că la Figa se va deschide sezonul și o să ducem și acolo o echipă mobilă. Încercăm pe toate căile să vaccinăm cât mai mult pentru că, deși acum este incidența cea mai mică, acum este și momentul să ne vaccinăm ca să fim pregătiți pentru momentul în care o să apară alte cazuri. Nu toată lumea înțelege asta, din păcate. Avem, cu echipa mobilă, în unele localități succes mai mare, în altele mai mic. Trebuie să găsim o modalitate de a ajunge și acolo unde lumea este foarte, foarte reticentă“, a declarat Anca Andrițoiu.

Comunele care au „excelat“ la vaccinare sunt Braniștea, unde e meritul medicului de familie, dar și Lechința, unde receptivitatea locuitorilor a fost foarte mare.
Comunele în care puțini oameni s-au arătat dispuși să se vaccineze sunt Tiha Bârgăului, Rebra, Parva.

Prima localitate care are acoperire vaccinală, după orașe, este localitatea Braniștea. Și aici meritul este în totalitate a medicului de familie. Acolo nu ne-am dus cu echipa mobilă decât pentru persoanele nedeplasabile. Pentru că acolo medicul a înscris persoanele încă de la început, vaccinează, vaccinează chiar cu două tipuri de vaccin, are acoperire vaccinlă foarte bună. Pe urmă avem Lechința, localitate unde am îndrăznit să aducem echipa de la Cluj pentru că au reușit să adune 180 de oameni și, ulterior, ne-am dus și cu echipa mobilă pentru un alt tip de vaccin. Deci Lechința stă foarte bine. Și, sigur, mai sunt localități unde vaccinează și medici de familie, am reușit să vaccinăm și cu echipa mobilă, dar, în principal,  acestea două sunt de menționat. Iar localități care nu merg bine… Pe primul loc se află Tiha Bârgăului, unde, deși le-am dat timp să anunțe lumea, pentru că așa ne-au cerut, și în biserică și din casă în casă, din cele trei localități, 6000 și ceva de locuitori, cu echipa mobilă am reușit să vaccinăm vreo 25 de oameni. Așa ceva nu e bine deloc. Ieri, la Tureac, chiar nu s-a vaccinat nimeni. S-au dus cu două tipuri de vaccin și n-au avut rezultate bune.Și la fel este Parva și Rebra și acolo, foarte puține persoane s-au vaccinat“, a mai precizat directorul DSP.

SPUNE-TI PAREREA