Anotimpurile nu mai sunt așa cum erau odată, în Bistrița-Năsăud, și aceasta nu este doar o impresie, este o realitate bazată pe date concrete. Despre acest lucru a vorbit Mihai Bălan, specialist în meteorologie, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural care a avut loc miercuri, 30 iunie. Mihai Bălan a studiat evoluția temperaturilor și a fenomenelor meteorologice de-a lungul anilor, a comparat date, a făcut calcule și a ajuns la concluzia că trebuie să ne obișnuim cu ierni mai calde, primăveri mai reci, precipitații excedentare și veri cu fenomene extreme.

Iată câteva dintre cele mai importane constatări pe care le-a făcut:

  • Începând cu anul 2010, temperatura medie in oraşul BISTRIŢA, a fost constant cu peste 2 grade C, peste media setului de 30 ani anteriori.
  • Luna decembrie a anului 2020 a avut o anomalie pozitivă de 4.6 C
  • Luna ianuarie a anului 2021 a avut o anomalie pozitivă de 3.3 C
  • Luna februarie a anului 2021 a avut o nomalie pozitivă de 3.3 C
  • Luna martie a anului 2021 a avut o anomalie negativă de 0.2 C
  • Luna aprilie a anului 2021 a avut o anomalie negativă de 1.7 C
  • Luna mai a anului 2021 a avut o anomalie negativă de 1.1

Puteți consulta graficul accesând fișierul de mai jos:

2. Prezentare Mihai Balan

Mihai Bălan a mai explicat ă încălzirea globală este o realitate resimțită acut chiar la nivel de Bistrița-Năsăud.

„Se tot vorbește pe canalele media de încălzirea globală. Să știți că la noi în județ încălzirea globală este foarte acută, și ne încadrăm poate la un nivel un pic mai mult decât la nivel național. Tendința principală a climei este de încălzirea. Acum să nu credeți că încălzirea aceasta este generată doar de ce se aude prin presă sau pe alte canale, că ea vine cumva doar din cauza omului și că omul este principalul motiv pentru care clima se încălzește. Nu. Clima se încălzește natural, sunt ciclurile climative ale Terrei. Problema este că intervenția omului, de la un moment dat, probabil de pe la 1900, când boom-ul industrial a fost foarte accentuat, a eliberat în atmosferă niște poluanți, niște gaze cu efect de seră, și, în momentul de față, noi simțim această încălzire accelerat faă de normalul care ar trebui să fie“, a explicat el.

Meteorologul a prezentat niște grafice din care ne dăm seama de câteva schimbări majore care au avut loc în ultimii ani.

„Am în acest grafic niște parametri care ne arată temperatura de la 1860 încoace. O să vedeți accelerarea de la 1960 încoace unde, practic, s-a dublat acest nivel de încălzire, din cauza motivelor pe care le-am emis mai devreme. Consecințele majore la nivel macro planetar sunt aproape dramatice. Chiar dacă pentru multă lume aceste schimbări climatce sunt percepute așa, ca o chestie care se tot aude la televizor, să știți că începe și la noi, în Bistrița-Năsăud, să fie un fapt real.
Se observă în anotimpurile despre care toți știm că au fost cele patru, se observă o discrepnață între ceea ce a fost și ceea ce este. Mai simțiți decembrie ca lună de iarnă, în perioada sărbătorilor? Mai avem zăpada aia mare? Mai avem de curățat omătul toată ziua din fața casei? Nu prea. Pentru că luna decembrie nu mai prea e de iarnă. În schimb, ce observăm? Lumea mă întreabă, în luna iunie, unde e vara? Păi cum era în ultimii 30 de ani, venea 1 iunie, se încălzea, mergeam la mare. Acum avem medii de 10 grade, 15 grade plouă tot timpul, unde e vara? De ce? Pentru că tot acest dezechilibru care s-a creat în urma schimbărilor climatice la nivel local a generat o migrare , o decalare a anotimpurilor pe care eu o observ acum de ceva ani și care , în sfârșit, se vede și în valorile măsurate.
În zonele joase, iarna o să cam lipsească, din păcate. Aceste procese se accentează cu fiecare an care trece. Mai putem schia pe pârtia Cocoș? Nu cred. O iarnă caldă ne aduce, din păcate, o primăvară rece. Energia cumulată în timpul iernii, în momentul în care toți parametri sunt mai calzi, se transmite cumva înspre primăvară și lunile de primăvară devin mai reci. Devin mai reci destul cât să fie o vreme deosebit de capricioasă și, din păcate, aici accentuez un risc enorm, cel al inundațiilor. Energia acumulată pe timpul iernii –  această energie se traduce, pe timpul verii în evenimente foarte sever. Ați văzut ce s-a întâmplat în Cehia, cu acea tornadă distrugătoare, extraordinară. La noi am avut grindină cât mingea de golf acum doi ani de zile. Deci toate evenimentele acestea sunt mai dese și o să devină mult mai dese decât au fost până acum“, a explicat Mihai Bălan.

Mihai Bălan are o specializare pe meteorologie, în Anglia. El deține o stație meteo și, în acest fel, ne pune în fiecare zi la dispoziție situația privind starea vremii în Bistrița-Năsăud pe pagina de facebook, MeteoNORD.ro. De cele mai multe ori, prognozele sale sunt mai precise decât cele transmise de către autorități.

„În ultima vreme mă informez de la Mihai și, de multe ori, datele sunt mai de actualitate decât cele pe care le primesc de la nivel național“, a mărturisit prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.

SPUNE-TI PAREREA