Fostul lider politic Ioan Oltean a susținut miercuri o conferință de presă, după cinci ani și jumătate de când a părăsit scena politică, forțat de dosarele instrumentate de DNA. Acesta și-a așternut pe masă miile de pagini strânse în dosare de-a lungul acestor ani, dar a mărturisit că, deși acestea i-au distrus cariera și au lăsat urme adânci în viața lui, acum răsuflă ușurat.

„Din respect pentru cei care de-a lungul timpului au avut încredere în mine am adecis să fac această conferință de presă ca să clarific toate acele probleme care timp de 5 ani și jumătate au ridicat multe semne de întrebare în ce privește cinstea, corectitudinea și calitatea mea de om corect. Săptămâna trecută s-a întâmplat ultimul proces, ultima cauză în care instanța s-a pronunțat și astfel am închis definitiv absolut toate cauzele pe care le-am avut eu. În perioada 2013-2015 mi-au fost deschise patru dosare penale cu infracțiunile de trafic de influență, complicitate la abuz în serviciu, folosirea autorității și influenței în vederea obținerii unor foloase pentru mine sau pentru alții și favorizarea infractorului. Două au fost de răsunet, cea care viza luarea sacului de bani din curtea bisericii din Chitila – 600.000 de euro într-un sac negru cu șnur galben – care mi-a creat foarte multe probleme la vremea respectivă, și dosarul care se referă la complicitatea mea la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Din cele patru infracțiuni, una a ajuns în instanță după ce DNA a întocmit rechizitoriu și l-a trimis la ICCJ, cea referitoare la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. Sunt 13 de volume, 3.367 de pagini, 5 ani, iar rezultatul – ordonanță de clasare dată de DNA după ce dosarul a fost retrimis de două ori de către camera preliminară de la ICCJ la DNA. În final, l-au clasat cu motivația că fapta nu este prevăzută în Codul Penal. E vorba de articolul 16, alineatul 1, litera b din Codul de Procedură Penală. Nu am fost de acord cu această soluție. Am făcut plângere la Tribunalul București care a admis plângerea făcută de mine, iar miercuri a schimbat motivul clasării în acela că fapta nu există. Am mai făcut plângere și împotriva ordonanței prin care a fost clasat dosarul cu sacul de bani, unde DNA a clasat dosarul fără să mă cheme măcar o singură dată cu precizarea că nu sunt suficiente probe pentru a trimite în judecată cauza. Nu am fost de acord cu această soluție, am făcut plângere la Tribunalul București, instanța a admis și această plângere și a clasat dosarul în aceeași modalitate, arătând că fapta nu există. Am spus acum 5 ani și jumătate că nu sunt vinovat, că nu am săvârșit faptele pentru care mi s-au deschis dosare penale și că voi încerca să dovedesc acest lucru. Cinci ani au trebuit să treacă până când instanțele s-au convins că faptele nu există și au închis toate cele 4 dosare. Nu vreau să comentez în niciun fel decât să mă bucur că lucrurile s-au terminat în felul acesta. Regretabil că 5 ani au fost necesari și atâta volum de muncă pentru a se constata că fapta nu există. Despre umilința suferită în această perioadă, despre distrugerea carierei mele, despre multe alte lucruri e tardiv să mai discut. Ele au lăsat urme adânci în viața mea”, a declarat Ioan Oltean.

NU categoric candidaturii pentru funcții politice

Ioan Oltean a mai precziat că nu doresște să candideze pentru nicio funcție și rămâne simplu membru al Partidușlui Național Liberal

„E un NU categoric. Nu îmi doresc să mai conduc acest partid sau un altul. Am fost 25 de ani șef de partid, dar văd că sunt incompatibil cu această nouă clasă politică, nu mă regăsesc în ea și nu rezonez cu ea. Rămân membru simplu și nu îmi doresc nimic altceva”, a spus Oltean.

El a confirmat faptul că există un grup de primari care i-au propus să intre în acest joc al puterii din PNL BN, dar că, Oltean i-a refuzat politicos.

Știu de Ioan Turc. Am auzit că va candida Robert Sighiartău, dar nu văd că are vreo dorință în acest sens. Eu zic că nu va candida, dar asta e o altă poveste. Este evident că avem două grupări în PNL BN: una în jurul lui Ioan Turc iar cealaltă în jurul lui Sighiartău, aici fiind mai mulți primari nemulțumiți de cum funcționează organizația județeană. Vom vedea cum se vor coagula aceste nemulțumiri, dacă această grupare va avea un vector imagine, acel om politic care va candida. Deocamdată, el nu există”, a explicat Oltean.

Despre PNL la nivel național: „Este regretabil că premierul s-a angajat într-o bătălie politică

Ioan Oltean și-a exprimat opinia și în legătură cu situația de la nivelul național al Partidului Național Liberal. Potrivit lui Ioan Oltean, Câțu nu are calități de om politic, el acceptând să candideze împins de la spate de o grupare care s-a desprins de favorurile pe care le-a oferit de-a lungul timpului actualul președinte Ludovic Orban.

Este regretabil că premierul s-a angajat într-o bătălie politică. Țara este în dificultate, PNL nu a confirmat până în acest moment că e partidul care a meritat să ajungă la guvernare, iar premierul, în loc să se ocupe de administrație și de Guvern, se plimbă prin țară să își facă adepți. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, personal nu cred că premierul are calități de lider politic. Nu are nici în clin, nici în mânecă cu politica. Vă spun din observațiile pe care le-am făcut. Îl simt și o știu. El a acceptat să candideze în opinia mea doar împins de la spate de o grupare care s-a desprins de favorurile pe care le-a oferit de-a lungul timpului actualul președinte Ludovic Orban. E regretabil că s-a ajuns aici și că se conturează o grupare care nu este, cel puțin la prima vedere, cu nimic mai valoroasă decât cealaltă”, a declarat Ioan Oltean.

„Există o grupare în PNL care nu s-a poziționat politic în niciun fel, iar această grupare nu este de neglijat. În fruntea ei este Ilie Bolojan, un om admirabil. Pentru doi oameni am admirație maximă: Emil Boc și Ilie Bolojan. Când Ilie Bolojan se va poziționa, să fiți siguri că acea grupare va câștiga alegerile”, a mai spus fostul lider PDL.

SPUNE-TI PAREREA