Preparate obținut din flori de salcâm, flori de soc sau trifoi roșu sunt doar câteva dintre rețetele cunoscute de biologul Claudiu Iușan, care cunoaște secretele florei spontane a Munților Rodnei. Florile de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică, florile și fructele de soc sunt antiinflamatoare, iar trifoiul roșu este bun pentru bufeuri, sindromul premenstrual, mărirea și sănătatea sânilor.

Pe larg, despre fiecare în partem ne spune Claudiu Iușan, care a împărtășit proprietățile curative ale acestor plante, pe pagina sa de facebook.

Florile de salcâm

Preparatele obţinute din flori de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică la nivelul musculaturii netede gastrice. De aceea, se folosesc în dureri abdominale, în gastrite hiperacide, în boala de reflux şi în ulcerul duodenal. De asemenea, florile de salcâm au acţiune sedativă la nivelul sistemului nervos central, reduc nivelul stresului, efect deosebit de benefic în cazul gastritelor şi ulcerelor declanşate de stres. Ca pansament gastric, se utilizează florile de salcâm, sub formă de pulbere sau de flori mărunţite, care se administrează pe stomacul gol, câte o linguriţă rasă de trei-patru ori pe zi. Se pot folosi amestecuri de plante pentru accentuarea efectului antispastic şi alcalinizant: salcâm, zmeur, lemn-dulce, dud şi muşeţel.
De asemenea, se stie despre efectul benefic al florilor de salcam asupra persoanelor „cu nervii la pamant”, asupra celor meteosensibile, in cazurile de depresie si a starilor numite „astenie de primavara”, o stare greu de definit, specifica nu numai femeilor tinere, ci si celor trecute de prima tinerete.

Florile de soc

Florile, dar și fructele de soc au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatoare, socul este folosit de mii de ani în scopuri curative.
Reduc colesterolul “rău” – potrivit Institutului American al Sanatatii Inimii, socata ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, precum și a nivelului de colesterol. Florile de soc conțin quercetina, de aici efectele pozitive asupra colesterolului LDL.
Lupta cu răceala – florile de soc, fie că sunt consumate sub formă de ceai sau de suc, sunt eficiente in ameliorarea simptomelor specifice răcelii. Consumul de flori de soc poate ameliora simptomele răcelii cu până la 60%.
Lupta cu stafilococul auriu – florile de soc au abilitatea de a lupta cu stafilococul auriu, bacterie recunoscută pentru rezistența sa la antibiotice.
Trateaza și previne constipația – datorită continutului de acid cinamic, florile de soc sunt eficiente în tratarea și prevenirea constipatiei, stimulând activitatea intestinală.
Florile de soc au un conținut bogat in bioflavonoizi, substanțe cu efect antioxidant, anticancerigen, dar și antiinflamator și antiviral.
De asemenea, florile de soc conțin și acizi clorogenici, printre care și acidul cinamic, eficient în tratarea alergiilor, dar și in reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Conținutul bogat in triterpenoizi are o mulțime de efecte benefice asupra organismului, printre care efectul analgezic, antiinflamator, dar si anticancerigen.
Florile de soc pot fi consumate sub formă de socată, dar și sub forma de ceai, după o uscare prealabilă.

Trifoiul roșu

Trifoiul roșu este considerat una dintre cele mai bogate surse de izoflavone, substanțe solubile în apă care acționează ca estrogenii (cunoscute sub denumirea generica de fitoestrogeni). De aceea trifoiul roșu este folosit ca remediu pentru bufeuri, sindromul premenstrual, mărirea și sănătatea sânilor, precum și în reducerea colesterolului, îmbunătățirea producției de urină și a circulației sângelui, prevenirea osteoporozei, diminuarea riscului de formare a cheagurilor de sânge, a plăcii arteriale și a dezvoltării hiperplaziei de prostată benignă.
Trifoiul roșu este și o sursă de nutrienti valoroși, precum calciu, crom, magneziu, niacina, fosfor, potasiu, tiamina și vitamina C.
Au fost studii care au analizat un extract de izoflavone din trifoiul roșu și rezultatele au sugerat ca acesta poate reduce semnificativ bufeurile la femei pe perioada menopauzei. De asemenea, având în vedere că menopauza poate mări riscul femeilor de osteoporoza (pierdere osoasă semnificativă), unele studii arată ca extractul de izoflavone din trifoiul roșu poate încetini pierderea osoasă și chiar stimula densitatea minerală la femeile în premenopauza sau perimenopauza.
Motivul ar putea fi efectul estrogenic al izoflavonelor din trifoiul roșu, iar trifoiul roșu poate avea și un efect direct prin prevenirea deteriorării masei osoase. Izoflavonele sunt similare ca formă cu hormonul feminin, estrogenul. De aceea se leagă de receptorii de estrogen din corp, în special de cei din vezică, vase de sânge, oase și inimă. Această proprietate ajută și la scăderea riscului de a dezvolta cancer endometrial (uterin), dependent de estrogen. În plus, rezultatele unei recenzii făcute pe aproape 1000 de femei arată că trifoiul roșu poate afecta o enzima despre care se știe că promovează progresia cancerului uterin.
Trifoiul roşu poate bloca enzimele despre care se crede ca favorizează cancerul la prostată la bărbați. S-a dovedit cu siguranță că are un efect de limitare a dezvoltării hiperplaziei de prostată benignă, o tumora necanceroasa a glandei de prostată. Prostata mărită poate influența fluxul urinar al bărbaților, făcându-l mai slab sau întrerupt, favorizând pierderile de urină sau creând senzația de urinare chiar și dupa golirea vezicii. Pentru cei mai mulți bărbați, mărirea prostatei este un fenomen care apare în mod firesc odată cu inaintarea în vârstă.
Beneficii cardiovasculare
Se crede ca trifoiul roșu poate preveni bolile cardiace în mai multe feluri. Deși rezultatele studiilor pe oameni nu sunt încă definitivate, unele dintre acestea arată că administrarea de trifoi roșu poate reduce nivelul de colesterol „rău” (LDL) și poate mări nivelul de colesterol „bun” (HDL) în corp. În plus, trifoiul roșu poate încuraja secreția de acid biliar. Colesterolul fiind un component major al acidului biliar, o producție mai mare de acid biliar înseamnă mai mult colesterol utilizat și mai puțin eliberat în corp.
În plus, trifoiul conține și cantități mici de substanțe numite cumarine, care previn îngroșarea și coagularea sângelui. Astfel, posibilitatea formării de cheaguri de sânge și placă arterială poate fi redusă. Placa este o acumulare de celule de sânge, grăsimi și alte substanțe care se acumulează în vasele de sânge, reducând sau blocând circulația sângelui. Trifoiul roșu ajută arterele să rămână puternice și flexibile (o calitate numită „elasticitate arteriala”), putand preveni unele depozite de placă ce pot duce la atac de cord sau accident vascular.
S-a descoperit, de asemenea, că ajută și la renunțarea la fumat.

SPUNE-TI PAREREA