Există multe locuri ”fierbinți” în bucătărie, dar cu siguranță există unul care ocupă primul loc în acest clasament. Este vorba despre spațiul unde se află chiuveta de bucatarie, pentru că totul ”se învârte” oarecum în jurul ei. De aceea, atunci când amenajezi bucătăria, trebuie să ții cont și de aceasta, despre modul în care o încadrezi în stilul ales pentru decorarea camerei.

Aspect plăcut, dar și funcționalitate

În primul rând, în cadrul unei bucătării, chiuveta are un rol mai mult funcțional, dar nu trebuie să îl neglijezi nici pe cel estetic. Cu atât mai mult cu cât să zicem că ai ales să ai o bucatarie moderna, unde chiar nu poți folosi chiar orice tip de chiuvetă, pentru că nu s-ar potrivi interiorului. Dar, dacă te hotărăști de la început ce mobilă de bucătărie preferi, care este stilul ales și să nu uităm nici de corpurile de iluminat, atunci totul va fi mult mai simplu.

Stilul bucătăriei contează

Potrivit specialiștilor în amenajări interioare, chiar dacă aspectul funcțional al chiuvetei de bucătărie este cel decisiv, de cele mai multe ori, stilul în care ai amenajat această cameră dă tonul și pentru modelul ales. Astfel, pentru cei care iubesc stilurile retro sau vintage, o chiuveta de bucatarie de culoare albă, cu un robinet bucatarie în stil industrial ai reușit ceva de-a dreptul spectaculos. În schimb, într-o bucătărie modernă, ieși în evidență cu o chiuveta bucatarie granit sau marmură, poate și cu o baterie cu senzori. Sună de-a dreptul fantastic, nu-i așa?

Forma chiuvetei și amplasarea ei

Există foarte multe variante în care te poți ”juca frumos” cu chiuveta de bucatarie, atunci când vine vorba despre forma, dar și amplasarea ei. Evident, și de această dată, cei mai norocoși sunt cei care au la dispoziție o bucătărie mare, care pot amplasa aici chiar și o insulă. Sugestia specialiștilor este să poziționezi insula și chiuveta de bucatarie central, și care să nu fie în legătură cu blatul pe care îl folosești pentru a-ți pregăti ingredientele necesare pentru prepararea mâncărurilor delicioase cu care i-ai obișnuit pe toți cei ai casei. În schimb, dacă din varii motive ești nevoit să rămâi tot la chiuveta amplasată pe colț, ieși puțin din tipare și renunță la cea clasică, de formă dreptunghiulară. Pentru un efect de-a dreptul spectaculos, optează pentru una rotundă, asimetrică sau ovală. Vei crea iluzia unui spațiu mai mare, ca să nu mai vorbim și de faptul că bucătăria ta va fi oricum, numai banală nu.

Dimensiunile chiuvetei de bucătărie

Aici, lucrurile par destul de simple, cel puțin la prima vedere. Dimensiunile chiuvetei de bucătărie trebuie alese în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Perfect! Dar știi cât de importantă este adâncimea acesteia? Da, chiar așa! Adâncimea corectă a acesteia te scutește de multe neplăceri, și chiar contribuie la durata mai mare de viață a pieselor de mobilier alese de tine. Astfel, dacă adâncimea chiuvetei de bucătărie nu este una corectă, mobilierul va fi stropit cu multă apă, ceea ce va duce la deteriorarea mai rapidă a acestuia. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește finisajele.

Tipul de montaj

Tipul de montaj pe care îl alegi pentru chiuvetă are un rol esențial în design, dar și utilitate. Specialiștii în domeniu susțin că avem de a face cu trei tipuri de montaj al chiuvetei de bucătărie, fiecare cu avantajele, dar și dezavantajele sale.

Montajul incorporat se referă la varianta clasică, atunci când chiuveta se montează chiar deasupra blatului. Este varianta cea mai populară, deoarece nu costă foarte mult. Din păcate, există și câteva dezavantaje, cum ar fi faptul că apa se poate infiltra mult mai ușor în spațiul dintre chiuvetă și blat, iar marginile acestuia sunt destul de dificil de curățat și întreținut în mod corect.

Montajul îngropat este mult mai scump, însă efectul estetic pe care îl obții așa este de-a dreptul… fără cuvinte. Dacă ai ales să îți amenajezi bucătăria într-un stil elegant și modern în același timp, aceasta este varianta care ți se va potrivi cel mai bine. La capitolul dezavantaje, în afară de prețul mult ridicat, există același risc de mai sus, ca apa să infiltreze în spațiul dintre chiuvetă și blat.

În cazul în care nu au prea mult spațiu, și evident că nu poți renunța la chiuvetă, alege să montezi o chiuvetă suspendată, deoarece în acest caz montajul se efectuează prin prinderea în perete. Această metodă este preferată și de cei care iubesc stilul vintage sau retro.

O cuvă, două… sau poate trei?

Există chiuvete de bucătărie cu o cuvă (atunci când spațiul pe care îl ai la dispoziție nu este unul foarte generos), cu două – cea mai popular opțiune, sau cu trei. Totul depinde de cum se pretează fiecare pe nevoile celor care locuiesc acolo.

Forma chiuvetei

Nu este nevoie să mai detaliem că acea formă de dreptunghi se regăsește în majoritatea bucătăriilor românilor. Cu toate acestea, dacă ai posibilitatea să alegi și altceva, pentru a oferi iluzia de spațiu, dar și pentru a se integra mai bine stilului în care ai ales să îți amenajezi bucătăria. Încearcă o chiuvetă asimetrică, sau poate chiar una ovală! Dacă ai amenajat bucătăria în stil modern, atunci optează pentru o chiuvetă pătrată. În schimb, stilul rustic se potrivește de minune cu o chiuvetă rotundă.

Culoarea și materialul 

Cu siguranță, atunci când vine vorba despre materialul din care este alcătuită o chiuvetă de bucătărie este foarte important, pentru că ne dorim rezistență ridicată, nu doar aspect estetic plăcut. Temperaturile ridicate, calcarul, acțiunea produselor de curățat sunt doar câțiva dintre factorii care îi pot afecta aspectul. De aceea, cel mai bine este să alegi acele materiale care au o rezistență ridicată, cum ar fi granitul. Pentru că este o variantă mai scumpă, poți opta pentru cele din compozit, fontă, inox, mai rar acril sau fibră de sticlă. Cât privește culoarea, alb, crem sau cele din inox sunt preferate, deși nu sunt de neglijat nici cele care oferă o pată de culoare bucătăriei tale.

SPUNE-TI PAREREA