Câinele este prietenul devotat al omului și are nevoie de hrană, adăpost, educație și atenție din partea ta, dacă ai ales să îți fie companion. Îngrijirea unui câine presupune particularități în funcție de vârstă, talie, rasă și alte caracteristici. În prezent sunt multe magazine de tip pet shop care oferă o gamă largă de produse pentru hrănirea patrupezilor, de aceea e bine să te informezi care sunt nevoile specifice cățelului tău, înainte de a face cumpărături. Dacă ai în familie un căine de talie mare, află cum alegi tipuri de mâncare potrivite pentru el.

Hrănirea puiului de câine

Puiul de cățel trebuie cumpărat de la pet shop sau de la canise și în acest fel te asiguri că este sănătos și la o vârstă potrivită pentru separarea de mamă.  După înțărcare puiul va primi până la 4 luni 4 mese pe zi, între 4-6 luni 2-3 mese pe zi și peste 6 luni 2 mese pe zi. Hrana poate fi uscată, umedă sau gătită în casă. Poate că te întrebi care este cea mai potrivită variantă pentru cățelul tău, dar află că nu există un răspuns corect. E bine să știi că e important să nu alegi în funcție de buget sau comoditate, ci în funcție de nevoile vârstei și rasei câinelui. Hrana uscată pentru cățeii de talie mare este de dimensiuni puțin mai mari și conține ingredientele necesare bunei dezvoltări ale sistemului locomotor , care este mult mai solicitat la acest tip de câine. Hrana umedă este preferată de juniori și o va mânca mai cu plăcere, dar este mai costisitoare, totuși, dacă îți permiți, cumpără hrană umedă de calitate, deoarece este recomandată de către veterinari. O regulă importantă este hrănirea cu același produs și trecerea progresivă spre alt tip de hrană, cu observarea reacției cățelului.

Royal canin și Hill’s sunt firmele recunoscute ce au în pet shop multe variante de hrană uscată pentru juniori de tip maxi, cu aport de minerale necesar dezvoltării oaselor. Brit este o altă marcă preferată de crescătorii de câini mari, iar firme precum Petkult, Eukanuba, Taste of the Wild, Wolf of Wilderness sau Concept for life, deși poate mai puțin cunoscute la noi în țară, oferă produse de calitate, la prețuri accesibile.

Hrana pentru câinele adult

Pentru un câine de talie mare hrana uscată are avantajul păstrării pe termen lung, fără a necesita condiții speciale de depozitare. Poate rămâne în bol fără a exista riscul de alterare și câinele își curăță dinții atunci când sfărâmă boabele. Un alt avantaj important este costul mai redus, deoarece un căine de talie mare consumă, în medie cam 500 g de mâncare uscată de caliatate bună, dar necesarul de hrană umedă e mult mai mare, ceea ce înseamnă cheltuieli semnificative.

Atenție trebuie să dai în primul rând copoziției mâncării pe care se recomandă să o achiziționezi preferabil din pet shop, sub îndrumarea veterinarului ce urmărește evoluția câinelui. Multe din mărcile populare au ingrediente de calitate slabă, au în compoziție cereale sau au cantități insuficiente de proteine animale, de aceea e bine să alegi după ce te-ai informat. Așează bolul de hrănire pe un suport, pentru ca un câine mare să mânânce mai ușor.

Hrana umedă este mai bine apreciată de câini și este recomandată deoarece le protejează rinichii, dar trebuie să fii atent la cantitatea pe care o mănâncă, deoarece câinii de talie mare sunt predispuși obezității, mai ales dacă nu fac suficientă mișcare sau când înaintează în vârstă. Dă atenție și depozității conservelor, mai ales în sezonul cald existând riscul toxiinfectiilor alimentare.

Indiferent de tipul de hrană pe care alegi să îl cumperi de la pet shop pentru prietenul tău patruped, reține că pentru un animal de talie mare trebuie să cumperi mâncare specială, fii atent la ingrediente și cere sfatul veterinarului în privința particularităților câinelui tău.

Nu există cea mai bună mâncare pentru câini, ci există cea mai bună variantă pentru câinele tău, în așa fel încât să fie sănătos și fericit.

 

1 COMENTARIU

  1. Lasati-ma ca asa-i cand cedai si asculti rugamintile ” plozilor „… care-ti aduc pe cap tot felul de pui de caine si de matza ( pisica ) … si care ti-i lasa pe cap dupa circa o saptamana , dupa ce se plictisesc si pe care n-ai decat sa-i tii tu, ca lor nu le mai pasa …
    Saptamanal, cumpar mancare ptr caini si pisici , egal cu mine… de imi vine sa-i impusc pe toti ( N-am numai 3 … de rase diferite … ) . Toata curtea mi scurmata si intoarsa pe dos, totzi arbustii si toate florile din curte roase si rupte si adun zilnic, care o lopata de rahati, ca dupa vaca ! Nu mai zic cat costa vizitele la doctorii veterinari , cate vaccinuri si cat de scumpe sunt … ptr care legea si sanatatea publica te obliga …
    Deci… LUATI-VA CAINI DE CURTE SI DE APARTAMENT … daca va mai ” arde ” !

SPUNE-TI PAREREA