Via Transilvanica Maraton a început astăzi, 18.06.2021, cu proba de ultramaraton.

Participanții de la ultramaraton s-au prezentat la Tășuleasa Social de la ora 10:00 pentru ridicarea kit-urilor și pentru ședința tehnică, iar la ora 18:00 s-a dat startul de la Putna.

Pe traseu sunt 6 puncte de hidratare menționate pe site amplasate la distanță de aproximativ 20 km. Echipele de suport au dreptul să susțină alergătorii doar în punctele de hidratare.

Există trei puncte de control importante unde se pot acorda descalificări în funcție de timpul în care se ajunge acolo. Unul este punctul de control intermediar din Pasul Mestecăniș, la kilometrul 80, unde termenul maxim este de 20 ore. Cei care nu se încadrează în acest timp vor fi opriți. În acest punct toți concurenții vor beneficia de o masă caldă.

Al doilea punct este în Poiana Stampei unde concurenții trebuie să ajungă în maxim 30 de ore, unde, la fel, cei care nu se încadrează vor fi opriți, iar ultimul este la finish, unde termenul maxim pentru terminarea acestei probe este 40 de ore.

De la Putna până la kilometru 161 la Tasuleasa Social, Via Transilvanica este împărțită în șapte etape. Cei care au fost pe drumul nostru știu deja despre ce vorbim. Există și oameni care și-au propus ca tot acest drum, să îl alerge într-un timp limită de 40 de ore.

Astăzi la ora 18, am dat startul probei de ultramaraton de la prima ediție a Via Transilvanica Maraton. Ei vor alerga și cât timp noi restul vom dormi în paturile noastre, dar poate nu ar fi rău să adormim măcar cu un gând pentru ei. Ce vor ei să facă nu e tocmai ușor și au nevoie de susținerea noastră.

De-a lungul drumul, alegătorii sunt așteptați de părinții drumului, de voluntari, dar și de oameni ar comunităților. Ei se vor asigura că sportivii vor fi în siguranță și vor avea tot ce trebuie în punctele de control.

La un calcul simplu, probabil am descoperi că 1 dintr-un milion de oameni este în stare să facă treaba aceasta. Probabil. De la startul nostru au pornit 40 de oameni. Lor le spunem „Cale bună!” și să ne vedem cu bine la finish!Pornește și nu te lăsa!!„, au transmis organizatorii.

Via Transilvanica Maraton va avea patru competiții: maraton, semimaraton, ultramaraton și mountain-bike.

MARATON. Startul maratonului se dă în Campusul Tășuleasa Social, iar cursa pornește spre localitatea vecină, Ciosa pe un drum forestier, continuă pe curba de nivel pe cărări de munte, o parte pe drum forestier, dar și prin poieni luminoase și zone de fânațe spre Poiana Cătunenilor. După câteva coborâri și urcări moderate, se ajunge în Lunca Ilvei după care urmează o urcare prelungită, mai dificilă, până în Poiana lui Gălan.

Ultimii 14 kilometri spre linia de finish parcurg curba de nivel, cu mici urcări și coborâri prin pădure și apoi pe drum forestier, cu dificultate medie. Linia de sosire este tot în Campusul Tășuleasa.

Se aleargă pe traseu de pământ și drum forestier, doar 2 km pe asfalt, fără urcări sau coborâri abrupte, fără porțiuni muntoase sau stâncoase, fără zone tehnice. Diferența de nivel este de 1.567 m. Nivelul de dificultate este ușor-mediu.

Proba de maraton va avea 5 puncte de hidratare.

SEMIMARATON. Startul semimaratonul se dă din Campusul Tășuleasa Social, iar cursa pornește pe traseul Via Transilvanica pe Drumul Romanilor spre Dealul Calului, iar apoi se întoarce spre Ciosa pe un drum forestier, continuă pe curba de nivel pe cărări de munte, o parte pe drum forestier, dar și prin poieni luminoase, fără urcări sau coborâri abrupte, fără porțiuni muntoase sau stâncoase, fără zone tehnice. Linia de sosire este tot în Campusul Tășuleasa. Diferența de nivel este de 915 m. Nivelul de dificultate este ușor-mediu.

Proba de semimaraton va avea 2 puncte de hidratare.

ULTRAMARATON. Concurenții de la ultramaraton sunt rugați să ajungă în Campusul Tășuleasa Social cel târziu în 18 iunie 2021, ora 10:00, pentru preluarea kit-ului de concurs și ședința tehnică. De aici vor fi preluați de organizatori și transportați la Putna. Startul ultramaratonului se va da la ora 18:00 în dreptul primei borne a traseului Via Transilvanica, în fața Mănăstirii Putna.

Startul probei de mountain-bike se dă în Campusul Tășuleasa Social, iar cursa pornește spre localitatea vecină, Ciosa pe un drum forestier, continuă pe curba de nivel pe cărări de munte, o parte pe drum forestier, dar și prin poieni luminoase și zone de fânațe spre Poiana Cătunenilor. După câteva coborâri și urcări moderate, se ajunge în Lunca Ilvei după care urmează o urcare prelungită, mai dificilă, până în Poiana lui Gălan.

MOUNTAIN-BIKE. Ultimii 14 kilometri spre linia de finish parcurg curba de nivel, cu mici urcări și coborâri prin pădure și apoi pe drum forestier, cu dificultate medie. Linia de sosire este tot în Campusul Tășuleasa.

Traseu este de pământ și drum forestier, doar 2 km de asfalt, fără urcări sau coborâri abrupte, fără porțiuni muntoase sau stâncoase, fără zone tehnice. Diferența de nivel este de 1.567 m. Nivelul de dificultate este mediu.

Proba de mountain-bike va avea 5 puncte de hidratare.

Descriere traseu:

Prima porțiune de 24 de km trece prin pădure cu o urcare și o coborâre ușoare până în Sucevița, de dificultate medie. După Sucevița urmează o urcare abruptă din satul Spărturi până în Poiana Coreta, apoi o coborâre spre Fundul Moldovei care este abruptă și necesită atenție sporită. Din Fundul Moldovei dificultatea traseului este medie, cu urcări abrupte, dar scurte, prin pădure, pe drumuri forestiere și prin poieni frumoase, trecând prin Pasul Mestecăniș. Aici este jumătatea traseului, este și punctul în care concurenții trebuie să ajungă în maximum 20 ore, iar cei care nu se încadrează în timp vor fi descalificați, opriți și transportați în Campusul Tășuleasa Social.

ATENȚIE! Fiecare punct de control dispune de apă și gustări. Este necesar ca fiecare participant să treacă prin fiecare punct de control. Orice evitare a lor atrage descalificarea.

SPUNE-TI PAREREA