Digitalizarea și prezența mai mare a dispozitivelor, cum ar fi smartphone-urile și tabletele, ar fi putut diminua folosirea imprimării, dar există încă mulți oameni care pariază pe formatul de hârtie. Dincolo de nișa profesională, oferta de imprimante casnice este foarte variată în ceea ce privește performanța și costul. Pe care să o alegi?

În acest ghid de cumpărare a imprimantei de acasă te ajutăm să o alegi pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor și bugetului tău.

Deși mulți dintre noi ne lăsăm purtați de ofertă – și există modele cu adevărat accesibile care ne fac să ne gândim dacă merită mai mult să reînnoim imprimanta sau să cumpărăm consumabilul –, factorii cheie atunci când alegem imprimante sunt tehnologia de imprimare pe care o utilizează, viteza de imprimare, caracteristici suplimentare sau cost pe pagină. Cu toate acestea, factori precum conectivitatea sau dimensiunea sunt, de asemenea, importanți.

Tehnologie de imprimare

Tehnologia de imprimare este decisivă la nivel de cost, atât pentru tipărire, cât și pentru achiziționarea perifericului în cauză. Atât de mult încât, conform calculelor noastre, în aceste vremuri cumpărarea unui litru de cerneală pentru imprimantă costă mai mult decât un litru de parfum de lux.

Jetul de cerneală este cea mai populară tehnologie din acest sector, deși laserul câștigă teren. Prețurile acestor imprimante în cele mai simple versiuni sunt de obicei destul de mici, permițându-ne nu numai să imprimăm color, ci și să accesăm modele care scanează sau fotocopiază. Ai grijă, deoarece cu acest tip de imprimantă este important să iei în considerare cât de mult imprimăm: dacă o vom folosi intens, costul pe pagină va fi mai mare decât în ​​cazul altor tehnologii. Dar dacă vom imprima puțin, riscăm să se usuce cartușele.

Imprimantele laser utilizează toner (pigmenți sub formă de pulbere) mai degrabă decât cartușe, oferind un cost pe pagină în general mai mic decât imprimarea cu cerneală. Modelele monocrome sunt relativ accesibile, deci sunt deosebit de atractive dacă urmează să tipărești documente în alb și negru, indiferent dacă o vei folosi intens sau dacă ideea este să imprimi din când în când.

Imprimantele cu rezervor de cerneală sunt ultimele pe piață și încetul cu încetul câștigă teren. Acestea sunt imprimante cu jet de cerneală, dar cu rezervoare în loc de cartușe, ceea ce se traduce printr-un cost pe copie mai mic, deoarece trebuie doar să reumpli cerneala și nu să înlocuiești cartușul. În general, aceste imprimante sunt mai scumpe și mai voluminoase decât cele standard.

Tipuri de imprimante după funcționalitate

După cum am văzut, intensitatea folosirii și aplicația determină ce tehnologie de imprimante să alegem, deși putem merge mai departe și cu funcții suplimentare.

Punctul de plecare este imprimanta de bază, pentru documente de tot felul, dar vom găsi, de asemenea, modele multifuncționale care rezolvă sarcini utile, cum ar fi fotocopii sau scanare – la nivel de business, există încă imprimante cu fax –. Unul dintre punctele forte ale acestor modele multifuncționale este că putem găsi cele mai accesibile game și într-un format destul de compact, ceea ce înseamnă că, pentru aproape același preț, putem câștiga în funcționalitate.

Desigur, dacă ideea este că nu este o utilizare sporadică, ci că vom folosi acest multifuncțional frecvent, acordă atenție rezoluției scanerului (dpi) și consumului.

Dacă dorim să imprime fotografii , vom găsi și imprimante care acceptă hârtie fotografică, cerneluri de pigmentare de calitate superioară, rezoluție mai mare și tehnologie de imprimare mai rafinată.

Alte aspecte

Pornind de la alegerea tipului de imprimantă pe care o dorim și a conectivității pe care o dorim, există o altă serie de caracteristici extra de luat în considerare:

  • Încărcarea automată a hârtiei este foarte practică, dacă imprimăm mult
  • O altă caracteristică foarte utilă este imprimarea automată față-verso, care ne va scuti de a aștepta să o facem manual, economisind hârtie și timp
  • Printre imprimantele pentru acasă, formatul este A4, dar calitatea hârtiei acceptate variază (greutatea maximă), mai ales dacă ideea este să imprimi pe hârtie fotografică sau carton.
  • Unii producători oferă randamente pentru paginile cartușelor, date bazate pe standarde de testare care, deși servesc drept aproximare, sunt departe de a fi utilizate în mod real
  • Deși nu este decisiv, nu strică să aruncăm o privire asupra vitezei de imprimare a fiecărei pagini (atât în ​​monocrom, cât și în culoare, dacă o permite).

SPUNE-TI PAREREA