Ziua Eroilor a fost marcată azi, la Bistrița, printr-un ceremonial militar și religios la care a luat parte și președintele Senatului României, Anca Dragu, alături de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Sergiu-Horia Hossu.

De asemenea, au participat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, prefectul Stelian Dolha, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, deputatul PNL, Diana Morar.

„Mă înclin în fața eroilor neamului românesc. ”Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii, e ca un copil care nu își cunoaște părinții”! – Nicolae Iorga •
Nu putem să uităm sacrificiul, jertfa și curajul celor care și-au dat viața pentru ca noi să avem astăzi o țară a noastră, România.
Județul Bistrița-Năsăud a ajuns să fie scris în cartea vie a istoriei poporului român, prin eroii care s-au jertfit pentru libertatea noastră. Datorită lor trecutul acestui colț de țară închegat și unitar, este astăzi o bază solidă pe care noi, cei aflați vremelnic în slujba oamenilor, ne dorim să construim un viitor frumos pentru copii noștri.
Veșnică recunoștință eroilor neamului românesc!
Bunul Dumnezeu să binecuvânteze România și pe noi toți, în această sfântă zi a Înălțării Domnului“, a transmis Emil Radu Moldovan cu această ocazie.

Două coroane de flori au fost depuse la Monumentul Eroilor: uan din partea Senatului României și alta din partea oficlaităților locale și județene.

 

Prefectul Stelian Dolha a ales ca timpul alocat discursului său să îl ofere Andrei Măierean, elevă în clasa a V-a la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, câștigătoare a concursului organizat de Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Eleva a povestit despre străbunicul ei, născut în 1922, care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial.
„Străbunicul s-a născut în 3 aprilie 1922 în localitatea Piatra, iar la 21 de ani a ajuns pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dorul de părinți si de frați îl face să scrie și să le trimită scrisori și vederi din război, la care îi răspunde fratele său mai mic, Nelu. Luat prizonier și dus cu trenul în Rusia, aruncă un bilet într-o gară, iar acest bilet ajunge acasă după întoarcerea străbunicului din război.
Știam de mică de existența scrisorilor trimise de pe front de străbunicul meu, scrisori pe care tata le păstra cu mare drag într-o cutie. Din când în când, le mai rasfoiam și eu și îl provocam pe tata să-mi relateze mai amplu întâmplările descrise acolo. Străbunica, soția eroului din scrisori, trăiește și îmi povestește și ea cu drag despre străbunicul Grigore. Lucrarea cu care am participat la acest concurs scoate la lumină întâmplări reale din război, scrise simplu cu creion chimic pe cărți postale îngălbenite de vreme, cărți expuse de tata, în copii scanate și scoase la tipografie, în subsolul catedralei din Beclean.
Acum, străbunicul Grigore nu mai este, ne-a părăsit în anul 1997, dar au rămas scrisorile și tata care mi le citește mie pentru a înțelege că istoria și războiul nu sunt o poveste, ci sunt fapte reale trăite de cei dragi. Creionul chimic, instrumentul de scris de pe vremea aceea, sper să mai rămână imprimat peste ani pentru ca și eu la rândul meu să citesc scrisorile copiilor și nepoților mei”, a  rostit Andra.

1 COMENTARIU

  1. Ca la noi , la nimeni. Fostul primar Ovidiu Cretu le căuta cu „Lumânarea”. Incă de la inceputul primului său mandat l-a apucat nebunia mutării statuilor după mintea lui cea proastă. Asa se face că in anul 2009 a mutat bustul lui Petru Rares de lângă prefectură pentru a face loc controversatului „monument al eroilor” astfel incât politicienii locali să nu se mai deplaseze nici măcar odată pe an la cimitirul eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. De atunci prostul obicei a rămas la Bistrita desi intre timp administratia locală s-a schimbat, ceea ce demonstrează că prostia nu are culoare politică.
    Ar fi cazul ca si la Bistrita politrucii de astazi sa lase lenea de-o parte, si de ziua eroilor să se deplaseze până la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului asa cum se intâmplă in lumea civilizată. Spre exemplu la Cluj, ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor are loc la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii , iar la Bucuresti ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”. Ca să nu mai vorbim de tări civilizate precum Statele Unite, unde cu prilejul ceremoniilor de instalare a presedintilor americani la Casa Albă, un punct aparte este rezervat vizitei la Cimitirul National Arlington unde se află si mormântul eroului necunoscut.

SPUNE-TI PAREREA