Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud au organizat ieri în Clubul Cultural CoșBook al Bibliotecii Județene o lansare de carte a Preotului Călin Pop, intitulată „În sângele meu e primăvară”.

Părintele Călin Pop este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj Napoca și a primit binecuvântarea ÎPS Andrei, fiind uns ca preot la Parohia Visuia, care face parte din Protopopiatul Belcean, Bistrița-Năsăud. Acesta este pasionat de poezii, lansând în 2015 primul său volum.

Atmosfera din cadrul lansării a fost una plăcută, plină de zâmbete și pe alocuri râsete, cu momente de cugetare, în care discursurile preoților ne-au pus probabil puțin pe gânduri în ceea ce privește anumite învățături.

Primul cuvânt l-a adresat Ioan Pintea, preotul paroh al Bisericii ,,Sfinții Trei Ierarhi” Bistrița și directorul Bibliotecii Județeane ,,George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud, exprimându-și admirația față de părintele Călin Pop, cât și bucuria faptului că a venit momentul în care se pot organiza evenimente culturale în cadrul bibliotecii:

,,Un preot, un scriitor pe care eu îl admir foarte mult și vreau să vă mărturisesc că am urmărit emisiunile la care a participat, i-am ascultat cântecele, pricesnele, având în cele din urmă o apreciere aparte. S-au desfășurat aici la bibliotecă o mulțime de manifestări culturale de când suntem mai liberi și în general cu tineri, cu elevi. Avem zilnic două-trei, uneori și patru evenimente dedicate copiilor. Suntem o bibliotecă foarte dinamică.”

 

Mai apoi, Părintele Crin-Triandafil Theodorescu a ales să aprofundeze mesajul pe care părintele Călin Pop îl transmite prin volumul de poezii ,,În sângele meu e primăvară”:

,,El face și reface mesajul logosului divin, trecând niște granițe, niște frontiere, îndrăznind să caute o semiotică aparte. De aceea poetul este un îndrăzneț pe cont propriu, un conchistador care riscă totul. Părintelui îi este dor de paradis și îl tot caută, iar eu m-am tot întrebat o lungă perioada de timp de când îl cunosc, de unde provine acest lucru, mai ales la vârsta Sfințeniei Sale, că este atât de fraged. Însă la discuția pe care am avut-o înainte de prezentare, brusc mi s-a deschis cerul și am înțeles. Părintele a avut și o nostalgie monahală, a avut o apropiere de lumea restrângerii, a spiritului răscolitor, apoi s-a căsătorit, a devenit preot într-o parohie. El aparține unei lumi duale și din această luptă, din aceste valuri care se zbat undeva în străfundurile sale, provine de fapt lirica. Pentru că noi suntem până la urmă produsul minunatului avatist pe care îl moștenim de la strămoșii noștri.”

Domnul Ioan Pintea a intervenit la un moment dat cu o remarcă frumoasă, în urma lecturii unui poem:

,,Uite ce spune părintele într-o poezie <<Eu cred că Dumnezeu citește poezii>>. Ce mi-a plăcut chestia asta, la nebunie. M-am întrebat: Când citește Dumnezeu poezii? Omul care citește poezii este un om sensibilizat, este un om care este pregătit de orice încercare, un om care citește poezia este un alt fel de om. Și dacă Dumnezeu citește poezie, devine un Dumnezeu iubitor, un Dumnezeu îngânduitor.”

De asemenea, printre cei care au adus laude preotului poet, este și jurnalistul Menuț Maximinian:

,,Îl felicit pe părintele Călin Pop, pentru că este asumat în ceea ce face, în poezia aceasta cu o latură creștină. Un preot poet nu e ca la serviciu, să pună haina în cui, spunând ieșind din Biserică: <<Gata, nu mai sunt preot, până vin din nou la Sfânta Liturghie>>. Nu, el are o misiune specială. Este un slujitor al cuvântului toată viața, pentru că are acest har de la Dumnezeu.”

Protopul Becleanului, Dragoș Cristian a fost de asemenea prezent în cadrul lansării, dorind să-i acorde un sfat important părintelui Pop:

,,Să nu încetați nicio clipă să fiți poet și să nu încetați niciodată în același timp să fiți sacerdot. Să fiți sacerdot prăpăduind în poezii, cu multă sensibilitate, și să fiți poet slujind lui Dumnezeu.”

În cele din urmă, autorul volumului ,,În sângele meu e primăvară” a dezvăluit modul în care creația sa a luat naștere:


,,Simt că această întâlnire a noastră a fost un prilej de profundă înălțare sufletească. Spun <<Hristos a Înviat!>> în fiecare zi, și o spun prin această carte pentru că așa am scris acest volum sub această pecete a bucuriei învierii. Să știți că bucuria aceasta a învierii ar trebui să ne innunde sufletul în fiecare zi. Dacă am avea în sufletul și conștiința noastră această bucurie a învierii, poate că viața noastră ar fi cu totul alta. Poate că n-am mai cădea așa ușor în păcat, poate că am reuși să facem lucruri pe care nu ni le imaginăm că le putem face. Și acest volum, tocmai despre acest lucru vorbește. Am încercat în fiecare poezie să pun un strop din bucuria Învierii.”

La acest eveniment au participat într-un număr considerabil oamenii pe care preotul Călin Pop îi slujește, cei din satul Visuia. Ioan Ioja, directorul Casei Corpului Didactic, a exprimat câteva gânduri în numele consătenilor săi visuieni:

,,Ați organizat astăzi un eveniment în cadrul căruia ați promovat admirația, iubirea și recunoștința”.

,,A fost frumos ceea ce s-a întâmplat în seara aceasta. Putem învăță multe și într-un timp foarte scurt, însă trebuie să îi acordăm atenția necesară acelui timp. Vă mulțumesc din suflet!” a declarat Ioan Becan, primarul Comunei Miceștii de Câmpie, comună din care face parte satul Visuia.

 

În final, doresc să împărtășesc cu voi niște versuri din volumul ,,În sângele meu e primăvară”, ce mi-au rămas întipărite în minte:

,,Cuvintele-s puține

Dragostea e multă

Faptele vorbesc

Dumnezeu ascultă.”

SPUNE-TI PAREREA