9 iunie 2020 Marchează constituirea, în 1948, a Consiliului Internaţional al Arhivelor, creat sub auspiciile UNESCO. Evenimentul reaminteşte, în fiecare an, publicului larg faptul că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural al umanităţii. Arhivele, alături de muzee şi biblioteci, participă la conservarea memoriei colective,

Arhivele au „rolul unic în edificarea memoriei individuale şi colective, pentru înţelegerea trecutului şi documentarea prezentului și cu scopul de a îndruma acțiunile viitoare”. – Declarația Universală privind Arhivele, 2011
LA 9 IUNIE 1948 s-a constituit Consiliul Internațional al Arhivelor (ICA), sub autoritatea UNESCO.
România a devenit membră a Consiliului Internațional al Arhivelor cu prilejul congresului de la Florența din 1956.
Consiliul Internațional al Arhivelor (ICA) este o organizație internațională neutră, non-guvernamentală, cu sediul în Franța, a cărei misiune este de a promova conservarea și utilizarea arhivelor din întreaga lume. Charles Samaran, directorul general al Arhivelor Naționale ale Franței a fost primul președinte. Organizația, care are membri din 198 de țări, a început imediat o strânsă și îndelungată colaborare cu Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor Bibliotecare (International Federation of Library Associations and Institutions — IFLA), Consiliul Internațional al Muzeelor (The International Council of Museums — ICOM) și Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor (The International Council on Monuments and Sites — ICOMOS).
Unul dintre obiectivele ICA este de a stabili, menține și consolida relațiile dintre arhiviști din toate țările, precum și dintre toate instituțiile, organismele profesionale și alte organizații, publice și private, oriunde ar fi acestea amplasate, și care sunt preocupate de administrarea sau păstrarea înregistrărilor și arhivelor, de pregătirea profesională a arhiviștilor, în special prin schimbul de informații. De asemenea, ICA se străduiește să protejeze și să asigure accesul la arhive prin stabilirea de standarde, dezvoltarea profesională, precum și să permită dialogul între arhiviști, factorii de decizie politică, creatorii și utilizatorii de arhive.
Consiliul Internațional al Arhivelor promovează gestionarea și utilizarea înregistrărilor și arhivelor, precum și conservarea patrimoniului arhivistic al umanității din întreaga lume, prin schimb de experiență, cercetare și idei privind probleme de management în arhivistică, gestionarea și organizarea instituțiilor“, este mesajul transmis de către Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

Instituția condusă de Cornelia Vlașin se află mereu în interacțiune cu publicul, oferind informații, fotografii și documente interesante, atât prin expoziții, cât și prin intermediul rețelei de socialziare facebook.

Rolul Arhivelor este complex, pe lângă componenta culturală, acestea au mai ales o importanță administrativă, juridică, economică și, mai ales, socială. Constituie MEMORIA UNEI NAȚIUNI.
Ca să fii un bun arhivist, pe lângă cunoștințele de istorie, paleografie, sigilografie sau heraldică, trebuie să cunoști multă, dar multă arhivistică (românească și internațională) pentru a fi capabil, să întelegi evenimentele, să inventariezi, să indexezi informația, să organizezi documentele, pentru a le putea livra publicului, unde mai pui că trebuie să fii la zi cu toate modificările legislative, să le cunoști pe cele trecute (nu doar din România, dar și la nivel internațional), pentru a putea prognoza preluările, pentru a cunoaște modul de organizare a instituțiilor, pentru a întocmi strategii. Completăm cu competențe IT, deoarece viitorul ne îndreaptă spre Arhiva electronică, care deschide multe provocări pentru meseria asta. Mai trebuie să știi să organizezi o expoziție, să elaborezi o lucrare științifică, să știi să întocmești proiecte.
Vedeți de asta, eu sunt MÂNDRĂ că sunt un ARHIVIST!“, a transmis azi Cornelia Vlașin.

SPUNE-TI PAREREA