O parte din arborii lalea de pe strada Alexandru Odobescu din Bistrița au înflorit, de curând. Florile au fost observate de mai mulți bistrițeni care le-au fotografiat, în ultimele zile, deși acestea se află destul de sus, în coronamentul arborilor.

50 de puieți de arbore lalea au fost plantați acum câțiva ani, în Bistrița, pe strada Alexandru Odobescu, în locul castanilor care și-au încheiat, la acea vreme, ciclul de viață.
Administrația locală a plătit pentru arbori aproximativ 13.000 de euro, costul unui singur puiet fiind de 270 de euro.

Arborele lalea sau tulipanul (Liriodendron tulipifera L.) face parte din genul Liriodendron al familiei Magnoliaceae, fiind un arbore de talie mare originar din America de Nord unde ajunge până la 40 – 50 m înălțime și 2-4 m în diametru.

De asemenea, este una dintre speciile cele mai longevive, depăşind uneori 500 de ani. Arborele înfloreşte primăvara, din aprilie până la începutul lui iunie, dar numai după ce atinge vârsta de 7 -10 ani. La început, apar flori numai pe crengile din partea superioară a coroanei, dar pe măsură ce copacul se maturizează, numărul florilor creşte.

Un astfel de arbore se află de mulți ani în Parcul Municipal, având deja o dimensiune impresionantă.
Arborele a fost securizat, pentru a evita accidentele, fiind deja foarte bătrân. Acesta a făcut flori de mai multe ori, de-a lungul anilor, dar acestea se pot observa cu greu, coroana fiind foarte sus. Arborii tineri de pe Odobescu le-au dat bistrițenilor ocazia de a vedea aceste flori mai de aproape.

SPUNE-TI PAREREA