Heliportul construit pe terasa superioară a Spitalului Județeand e Urgență Bistrița este gata, din punct de vedere tehnic, să preia misiuni medicale. Un zbor de probă a avut loc azi, pentru calibarea echipamentelor, așa că un elicopter SMURD a putut fi văzut în această seară la Bistrița, sulvolând orașul.
Heliportul urmează să primească certificarea Autorității Aeronautice Civile Române, fiind autorizat și pentru zborurile de noapte.

Cine ar fi crezut vreodată că la Spitalul Județean de Urgență Bistrița va fi recepționat al treilea heliport din țară?
Realitatea ne arată că prin muncă și dorința de a aduce serviciile medicale mai aproape de oamenii ce au nevoie, heliportul a fost recepționat cu succes, iar elicopterul venit pentru calibrarea echipamentelor și-a îndeplinit misiunea cu brio.
Heliportul este un pas major al sistemului medical județean, dar și o șansă la viață pentru pacienții aflați în situație limită. În mai puțin de 30 de minute, elicopterul SMURD, care este o terapie intensivă zburătoare, poate ajunge de la Bistrița, la Mureș, sau la Cluj și invers.
Timpul înseamnă viață și pentru viața oamenilor trebuie să facem totul.
Voi continua să pun sănătatea pe primul loc, iar împreună cu echipa managerului Gabriel Lazany, știu că vom reuși să continuăm investițiile ce fac bine oamenilor“, a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, cu această ocazie.

Iată că Spitalul Județean de Urgență Bistrița este primul spital județean care nu este clinic care va avea heliport opreațional, după ce finalizăm partea de certificare a acestuia. Cred că săptămâna următoare vom reuși să depunem la Autoritatea Aeronautică Civilă Română documentația tehnică, după care vor fi nominalizați cei doi inspectori auditori care vor veni la fața locului, vor întocmi procesul verbal și vedem dacă avem ceva nefuncționalități sau obiecțiuni din partea acestora, pentru a fi soluționate. În mod normal, Autoritatea Aeronautică are un termen de 120 de zile de rezolvare a unui astfel de dosar, dar nu cred că sunt atâtea dosare de rezolvat“, a precizat managerul SJUB, Gabriel Lazany.

Elicopterul SMURD va transporta pacienți care au nevoie de specializări ce nu există la spitalul din Bistrița, cum ar fi chirurgia cardiacă sau cardiologia intervențională, dar și pacienți care au nevoie de intervenții în clinici sau spitale universitare. De asemenea, va putea prelua pacienți din alte zone pentru a-i aduce la spitalul din Bistrița.

„Transportă tot felul de cazuri. În principal, cele mai des transportate sunt cazurile de infarct, traumatisme din accidente, este și elicopter cu incubator pentru cazurile neonatale“, a mai explicat Gabriel Lazany.

La eveniment a fost prezent și comandorul în rezervă, Romeo Lupu, fost pilot de elicopter SMURD, director ABC Development Aviation companie de aviație, cu activitate în proiectare, autorizare și construcție heliporturi.

Sunt bucuros că acest proiect a decurs foarte bine și am avut parteneri serioși care au fost hotărâți în a-l finaliza. Suntem într-o etapă de final de proiect. Următoarea etapă ete doar de ceritificare din partea Autorității Aeronautice. În țară, funcționează un sistem prespitalicesc cu elicoptere SMURD, în opt baze, dispuse la București, Craiova, Arad, Târgu Mureș, Jibou, Iași, Galați și Constanța. Elicoptere execută trei genuri de misiuni: misiuni primare, care înseamnă intervenția directă la locul accdientului, unde se preiau pacienți în stare gravă și sunt duși la cea mai apropiată unitate spitalicească care îi poate prelua. Asta înseamnă că Spitalul Județean poate prelua oricând un accident din munți, orice altfel de accident, accidente vasculare sau orice altceva de urgență. Există misiunile secundare care înseamnă un transport intraspitalicesc: un pacient care este într-o stare gravă, nu poate fi tratat în unitatea respectivă, să fie dus la o altă unitate superioară pentru a fi tratat. Și misiunile speciale înseamnă transportul de organe sau echipe medicale pentru transport de organe“, a explicat comandorul Romeo Lupu.

 

SPUNE-TI PAREREA