Primarul Municipiului Bistrița s-a întâlnit azi cu doi dintre cei mai vocali bistrițeni în materiale de chestiuni care privesc ecologia și spațiile verzi. Marius Bălan a trimis, în mai multe rânduri, scrisori dechise actualei administrații, sperând într-o mai bună cooperare pe acest domeniu.

Alături de viceprimarul Călin Stan și de administratorul public Ioan Peteleu, azi am avut o întrevedere cu domnii Adrian Florin Chereji și Marius Bălan din partea asociației „Bistrița Civică”. S-au discutat aspecte concrete privind modernizarea municipiului cu o abordare ecologică, cuprinsă deja în proiectele de regenerare urbană pe care le derulăm, care să excludă tendințele de mineralizare a perimetrelor citadine.
Fostul primar Florin Chereji a reluat observațiile asupra Registrului Spațiilor Verzi, prost întocmit de vechea administrație și, deocamdată, inutilizabil. Exemplul cel mai elocvent e comparația între arena din curtea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, prinsă în acest registru, și stadionul „Jean Pădureanu”, care nu figurează deloc, probabil cu intenția eliberării zonei pentru construcții imobiliare. Interlocutorii mei și-au reînnoit disponibilitatea de a remedia, într-un timp scurt, toate neconformitățile identificate în acest adevărat „Cadastru Verde”, pentru a fi cu adevărat util cetățenilor Bistriței.
Domnul Marius Bălan a insistat în legătură cu importanța arborilor de pe aliniamentul stradal, care trebuie protejați sau relocați în cazul unor mari lucrări edilitare, dar există și un deficit care trebuie compensat rapid cu replantări în alveole care să permită supraviețuirea copacilor.
Multe alte propuneri și observații mi-au fost înmânate în scris și urmează a fi analizate pentru a găsi cele mai bune soluții, fiind convins că buna credință și experiența domnilor Chereji și Bălan în problematici eco trebuie să fie de folos pentru toți concitadinii noștri“, a transmis Ioan Turc.

4 COMENTARII

 1. Potrivit Legii nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, cu modificările şi completările ulterioare, administraţia publică locală este obligată să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţii administrative prin realizarea registrului spaţiilor verzi.
  Registrul Spaţilor Verzi este un sistem informatic de înregistrare şi evidenţă a spaţiilor verzi inventariate pe teritoriul localitătii respective, cuprinzând:
  1.Spaţiile verzi aflate în domeniul public: parcuri, grădini, scuaruri, baze sportive, spaţiile verzi din cadrul ansamblurilor de locuinţe/instituţiilor publice, etc;
  2.Arborii izolaţi plantaţi pe aliniamentele arterelor de circulaţie, pe terenurile instituţiilor administraţiei publice, ale instituţiilor de învăţământ public, ale instituţiilor de cultură, ale ansamblurilor de locuinţe, ale lăcaşurilor de cult, ale cimitirelor etc.;
  3.Arborii si arbuştii ocrotiţi de lege sau arii protejate.
  În oraşul Bistriţa există două arii protejate de interes local si anume: Parcul Municipal Bistriţa si Parcul dendrologic al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, ambele declarate ca atare în baza deciziei nr.58/1976 a Consiliului Judeţean şi reconfirmat prin Hotărârea nr.3/1995.
  Vezi: https://timponline.ro/ce-arii-protejate-are-bistrita-si-ce-minunatii-ascunde-fiecare/

 2. Lasati copacii batrani , nu-i mai inlocuiti sau toaletati sa le cada in cap lor , copiilor si masinilor pe care le au… ca poate asa este ok !

 3. Apuca-te si candideaza tu daca esti mai dotat .Iti reamintesc ca harababura de dupa revolutie cu mintile ratacite ale romanilor Chereji a fost un lux pt. bistriteni.

SPUNE-TI PAREREA