10 camere de supraveghere vor fi montate, în curând, și în comuna Budacu de Jos pentru a ține sub control depozitele ilegale de gunoaie. Problema deșeurilor este monitorizată în permanență de către primărie, o persoană din instituție fiind desemnată pentru gestiona acest domeniu. 400 de saci de deșeuri au fost strânși în această primăvară în cadrul unei campanii de ecologizare și două controale au fost efectuate recent în comună de către Garda de Mediu și Instituția Prefectului.
„Au fost controale. A venit Garda de mediu, a verificat tot, peste tot, a fost în bună regulă. Nu peste mult timp a venit Instituția Prefectului, iarăși cu Garda de Mediu, cu corpul de control. Au găsit gunoaie într-un loc, dar s-a văzut că sunt aruncate recent, le-am și rezolvat în aceeași zi, adică le-am încărcat și le-am transportat. Am făcut o acțiune de ecologizare în care am strâns vreo 400 de saci de deșeuri de pe marginea drumului, de peste tot.
Suntem în faza de achiziționare a 10 camere mobile, sperăm ca săptămâna viitoare să le avem“, a declarat primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca, pentru Observator BN.
Angajatul primăriei care gestionează partea de deșeuri monitorizează fiecare gospodărie pentru a se asigura că oamenii declară, în mod real, cantitatea de deșeuri produsă.
„Avem o persoană din cadrul primăriei care se ocupă strict de deeurile menajere. Vedem cum se colectează deșeurile, tocmai ca să găsim soluții să nu mai ajungă gunoaiele la marginea drumului, la marginea apei și așa mai departe.
Dacă aruncă cineva gunoaie, nu așteptăm să vină alții să ne spună.
Dacă miercurea se ridică gunoiul, acea persoană se duce din poartă în poartă să vadă cine a produs mai mult gunoi, ce contract are. Are contract pentru 2-3 containere și, de fapt, a scos la poartă 5-6 cotainere? Să vedem de ce. Cât produci, atâta plătești. Dacă nu, degeaba spunem că ducem 6-7 tone de gunoi la groapă și când merge mașina la cântar, avem 10 tone. Trebuie să verifice și mașina și la cântar. Ne-am mobilizat foarte bine. Da avem și răufăcători care, pur și simplu, mă gândesc eu, aruncă intenționat“, a mai spus primarul.
Acesta a mai subliniat și o altă problemă cu care se confruntă comuna, fiind localizată foarte aproape de municipiul Bistrița. Mulți oameni din oraș profită de proximitatea comunei Budacu de Jos și se folosesc de rețeaua de 20 km de drumuri agricole pentru a transporat și a depozita ilegal, pe marginile drumurilor, deșeurile rezultate din contrucții (grseie, faianță, moloz etc.)