Clădirile unor școli sau alte instituțiid e învățământ care zac în paragină de ani de zile, după ce nu au mai fost folosite, pot fi transformate în locuri de utiliatte publică de către primăriile de care aparțin. Vestea a fost dată de către deputatul PSD BN, Bogdan Ivan, în cadrul unei conferințe de presă.

Săptămâna astea, în comisia de administrație, am reușit să trecem o inițativă legislativă pe care am semnat-o și am inițiat-o împreună cu președintele comisiei de învățământ, Natalia Intotero, prin care primăriile care au în administrare școli și unități de învățământ care nu mai sunt folosite de mai mult de trei ani, să poată să schimbe destinația prin hotărâre de consiliu local cu o destinație precisă de utlitate publică, fără să fie nevoie primească avizul din partea Ministerului Educației. Proiectul a trecut și cu votul unor parlamentari ai actualie puteri și, pe această cale, le mulțumesc“, a spus Bogdan Ivan.

Proiectul de lege, inițiat de cătreNatalia Intotero, fost ministru în Guvernul Dăncilă, actual deputat și președinte al comisiei de învățământ din Camera Deputaților, împreună cu deputatul Bogdan Ivan, a fost semnat de 60 de deputați și senatori de la PSD, UDMR și minorități.
Două primării din Bistrița-Năsăud au semnalat necesitatea acestei măsuri: Primăria Lechința și Primăria Șintereag.

„E o problemă semnalată de primarii din Bistrița-Năsăud care s-au blocat de foarte multe ori și au primit avize după 3 sau 4 ani de la Ministerul Educației. Au încercat să renoveze acele clădiri care nu mai erau folosite și au pierdut bani europeni din cauza faptului că nu au primit acele avize. E o veste bună că școlile care sunt în paragină vor putea fi folosite de primării în interes public, iar în situația în care e nevoie să se refacă școala în acel imobil, în termen de 3 ani autoritatea locală va avea obligația să reamenajeze spațiul pentru derularea cursurilor”, a mai spus Bogdan Ivan.
În clădirile unităților de învățământ abandonate vor putea funționa cabinete medicale, cămine culturale, centre sociale, ONG-uri etc.

SPUNE-TI PAREREA