Ieșirile în natură, pe jos, cu ATV-urile sau cu alte mijloace de transport s-au intesificat în această perioadă, odată cu venirea primăverii. Dar acum este și vremea în care multe animale fac pui, așa că sunt câteva reguli de bază pe care trebuie să le știți pentru a ocroti viețuitoarele pădurii.
Mai multe asociații care au ca obiect protejarea naturii și a animalelor au făcut, în aceste zile, apeluri către populație pentru a respecta câteva reguli de bază, atunci când ies în natură.

Iată un exemplu, promovat de Asociația Wild Caraș-Severin, recomandările fiind valabile pentru toate zonele din țară:

Dragi prieteni, facem apel la iubitorii de enduro, sa incerce sa aiba o conduita adecvata in perioada urmatoare!
In perioada mai-iunie, au loc fatarile la cervide: caprioara, cerb lopatar, cerb comun. De asemenea, au aparut deja purceii de porc mistret.
Mai ales in aceasta perioada, animalele au cel mai mult nevoie de liniste! In primele zile de viata, puii si viteii sunt lasati de catre ciute si caprioare in locruri ferite, deoarece nu pot inca fugi. Acestia sunt alaptati periodic, iar mama este tot timpul in apropiere. Zgomotele puternice pot speria puii, iar acestia fie se pot accidenta, fie se pot pierde de mama, fiind astfel condamnati la o moarte sigura!
Stim ca majoritatea pasionatilor de enduro sunt si iubitori de natura, asa ca va rugam sa tineti cont de urmatoarele recomandari:
1. In perioada aprilie-iulie, incercati sa va stabiliti trasee care nu trec prin zonele impadurite.
2. Incercati sa slabilti putin acceleratia in acesta perioada.
3. Daca traversati zone cu padure, circulati doar pe drumurile forestiere existente, nu va abateti de la traseu. Animalele salbatice evita in general drumurile circulate de om.
4. Nu intrati in arii protejate (parcuri nationale, parcuri naturale, rezervatii, etc). Aceste locuri sunt adevarate “oaze” de liniste in perioada fatarilor, existand chiar o migratie spre aceste zone. In plus, sporturile cu motor sunt interzise in aceste zone.
5. Daca gasit pui sau vitei, nu atingeti aceste animale si nu le luati din locruile gasite. Nu sunt animale parasite, nu a murit “mamica”, asa isi petrec primele zile de viata, pana pot fugi de pradatori. Nu le atingeti, nu va faceti poze cu ele, pentru ca pot fi abandonate din cauza mirosurilor cu care raman impregnate: miros uman, deodorant, etc

Dovadă că, în această perioadă poți întâlni animale cu pui, în timpul drumețiilor, stau fotografiile lui Albert Gavrilă, un pasionat al naturii din Bisrița-Năsăud, care a suprins, la Braniștea, un grup de mistreți înconjurați de o nouă generație.

 

 

SPUNE-TI PAREREA