Foto cu caracter ilustrativ

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că prima etapă de relaxare a restricțiilor va avea loc chiar în acest weekend. Este vorba despre renunțarea la masca de protecție în aer liber, cu câteva excepții, și la restricțiile de circulație pe timp de noapte.

„Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, care cuprinde întreaga perioadă de vară, ne pregătim de relaxare. Dar nu vrem să relaxăm în iunie, ca să revenim la restricții în august. Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare”, a spus Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

Primul punct din calendarul de relaxare est 15 mai, când se va renunța la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice exterioare, cu câteva excepții – zone aglomerate precum târguri, piețe sau stațiile pentru transportul în comun.

Tot din acest weekend sunt ridicate restricțiile de circulație pe timp de noapte, a precizat președintele. Nici agenții comerciali nu vor mai avea programul limitat.

„Tot din acest weekend, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, cu spectatori”, a adăugat el.

„Campania de vaccinare a prins viteză, am parcurs deja un drum lung, însă e evoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm”, a adăugat el.

„Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare şi trebuie să ne vaccinăm. Aşa de simplu este”, a continuat Iohannis.

Măsurile care intră în vigoare din 15 mai:

-Se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii, cum ar fi pieţele târgurile sau staţiile de transport public.
– Eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor comerciali.
– Activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locurile de spectatori ocupate.

De la 1 iunie (la nunți, botezuri, mese festive) pot participa:

– la exterior maxim 70 de persoane
-la interior pot participa maximum 50 de persoane.

– Se renunță la restricționarea numărului de participanți, dacă organizatorii garantează că toți participanții sunt vaccinați.

– Organizatorii de evenimente în spații închise pot primi la capacitatea maximă a sălilor, dacă participanții sunt vaccinați. (Condițiile se aplică pentru nunți, dar și pentru concerte, săli de sport .)
Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, numărul de participanți poate să crească.

SPUNE-TI PAREREA