Un prim pas pentru salvarea clădirii fostului cinematograf 23 August din Bistrița a fost făcut azi de către primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.

Acesta a avut o întâlnire, la București, cu ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.

Deși, inițial, clădirea urma să fie demolată și, în locul ei, să fie amenajată o parcare, municipalitatea a revenit asupra ideii, la presiunea societății civile. Propunerea primarului Ioan Turc este ca aici să funcționeze un teatru.

„Am avut azi, la București, o întâlnire cu domnul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru a stabili pașii concreti ai transferului clădirii vechiului cinematograf Omnia / 23 August din proprietatea publică a statului în cea a municipiului Bistrița.

Pasul al doilea va fi expertizarea tehnică a cladirii în vederea reabilitării și reintroducerii în circuitul public.

Voi propune ca destinația să fie cea de teatru, în Bistrița urmând să dezvoltăm, în viitorul apropiat, o activitate teatrală veritabilă, pe măsura așteptărilor pentru un oraș european”, a transmis Ioan Turc.

3 COMENTARII

  1. Asteptările celor care doresc un teatru profesionist, permanent la Bistriţa ar au fost împărtăsite si primarul Ioan Turc la o ședință a Consiliului Local. Ba mai mult, Ioan Turc a identificat si o posibilă locatie pentru viitorul sediu al teatrului bistritean în clădirea fostului cinematograf OMNIA (23 August) care urmează a fi consolidată, refăcută, si adaptată astfel încât să devină spațiu de spectacole teatrale. (Vezi: https://timponline.ro/noi-promisiuni-ca-la-bistrita-va-exista-teatru-pentru-ca-sunt-multi-care-simt-nevoia-acestui-gen-de-arta/)
    Prin întâlnirea cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru a stabili pașii concreți ai transferului clădirii vechiului cinematograf Omnia (23 August) din proprietatea publică a statului în cea a municipiului Bistrița, primarul Ioan Turc mai face un pas către implinitea acestui deziderat.
    Totusi, pentru ca „Cinema Omnia” să devină teatru inafară de consolidarea si reabilitarea clădirii este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie atasată o clădire pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare (inclusiv o fosă pentru orchestră). In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii Omnia, ar putea fi extins un foaier prevazut si cu spatii pentru garderobă.

  2. Cât la Turceni și Dolhasca
    Mai face spume Feteasca,
    Vinul nou curge ca-n Troia
    Prin bistrouri, din Bistroia.

    Odysseu, Hector – Achille,
    Voi, Turci, călărind cămile
    Prin mândra cetate, Troia,
    Veniți, prieteni, la Bistroia!

  3. Ma… teatrele erau concepute inaite de a se face cinematografele. Nu vedeti ca astazi nu mai merge nimeni nici macar la cnematoagrafe, dara-mi-te la teatre . Uitati-va la cinematograful din b.dul Decebal , cum sta inchis si fara pblic. O sa fie o sala, care efeftiv va trebui tinuta si aia pe banii nostri publici, ptr ca public nu prea o sa aiba ca sa fie sustenatiba singura .
    O parcare, cu intrare-iesire directa din b.dul Republicii , MAIDEGRABA DA , ptr ca din acea zona, foarte multa lume va merge la ” serviciile ” din Primaria Bistrita , Centru si la cele de pe b.dul Republicii ! Parcarea aia dosita existenta astazi, nu este folosita aproape deloc de lume, ptr ca este peste ” indamana „…
    Dar de ce nu s-ar construi acolo un bloc de locuite de serviciu pentru cei care lucreaza in serviciile publice … ca ar fimult mai utila ???
    Maaa… suntem in secolul XXI… si trebuie sa va uitati si la cata lume si ce populatie va folosi aceasta sala . , voi nu vedeti ca ceea ce propuneti voi este desuet si nesustenabil de societate ?!

SPUNE-TI PAREREA