Mai multe campanii de ecologizare au fost inițiate, în ultimele săptămâni, de către tineri care s-au organizat și au recrutat voluntari. Aceste acțiuni au fost aplaudate, iar unele figuri publice din politică sau administrație s-au alăturat lor, în ideea de a obține capital de imagine. Mai mult de atât, voluntarii au mulțumit unor persoane din administrație că le-au mediat relația cu Supercom pentru a prelua deșeurile, deși firma este plătită regește de către cetățeni.

Totuși, aceste gesturi și acest gen de abordare au fost dur sancționate în mediul online de către unele persoane care au scos în evidență și alte perspective din care putem privi aceste acțiuni bine intenționate.

Ioana Puica: „E ca şi cum m-aş duce la un restaurant şi aş plăti ca să îmi fac singură mâncarea“

Implicarea în societate şi activismul nu trebuie să echivaleze cu preluarea de către particulari a sarcinilor autorităților publice, iar cei care au frâiele administrației trebuie să treacă la acțiune și nu să profite de astfel de campanii pentru a-și face selfie-uri. Sunt aspecte aduse în atenție de Ioana Puica, într-o postare pe facebook.

Stelian Dolha, Emil Radu Moldovan, Ioan Turc si care o mai fi mai de doamne-ajută prin județ, adulți în toată firea care lasă problema deşeurilor pe spatele unui băiat care nu numai că are un loc de muncă separat în timpul săptămânii, dar în weekend în loc să îşi vadă de viață trebuie să facă treaba autorităților locale pentru că Supercom can’t be bothered.
Aş avea altă treabă dar deja îmi e greață cum vă folosiți de bunătatea şi implicarea civică a unui om ca să vă faceți reclamă.
Da, vorbesc şi de consilierul local USRPLUS care are o platformă întreagă în spate şi toate resursele necesare ca să tragă un semnal de alarmă şi să pună autoritățile în mişcare, dar care preferă să iasă şi să facă selfie, pentru că trasul de mânecă nu se poate posta pe facebook şi presa nu e interesată că tu stai să hărțuieşti instituțiile ca să îşi facă treaba.
Alo, eşti la guvernare, act like it!
Da. Vorbesc şi de presă care vrând să promoveze un exemplu au ajuns să perpetueze un comportament toxic prin care implicarea în societate şi activismul echivalează cu preluarea de către particulari a sarcinilor autorităților publice.
Adică e ca şi cum m-aş duce la un restaurant şi aş plăti ca să îmi fac singură mâncarea.
Şi până la urmă dacă Oameni pentru oameni sunt mai activi decât Supercom, oare nu pot eu să nu mai plătesc taxele şi să le redirecționez lor banii?“, a scris Ioana Puica.

Ovidiu Ivan: „S-a atins un nou nivel de ridicol în managementul deșeurilor“

Ar trebui să le explice cineva politicienilor că rolul lor nu este să facă campanii de imagine strângând gunoaie ci să elaboreze politici publice pe managementul deșeurilor, a atras atenția și Ovidiu Ivan.

Ceva despre gunoiul de sub preșul Porții Transilvaniei. Cred că s-a atins un nou nivel de ridicol în managementul deșeurilor în momentul în care un tânăr care a participat la numeroase ecologizări a fost chemat de autorități pentru a i se adresa mulțumiri și înmâna din partea operatorului Supercom saci menajeri (!!). Cu alte cuvinte, mulțumim că faci treaba noastră, uite aici niște saci, fă-o în continuare. Ce e amuzant e că după ce tânărul strânge deșeurile, ele sunt predate uat-ului iar Supercom va încasa bani pentru colectarea acestora. De admirat campaniile recente, amenzile și ecologizările sunt importante dar economie circulară nu înseamnă să strângi gunoiul de pe jos așa că pe undeva este o problemă.
Ar trebui să le explice cineva politicienilor că rolul lor nu este să facă campanii de imagine strângând gunoaie ci să elaboreze politici publice pe managementul deșeurilor, să tragă operatorii la rost, să se asigure că prevederile contractuale sunt respectate. Ne agităm primăvara pe campanii de curățenie și dăm vina pe poporul needucat dar nimeni nu vorbește despre incapacitatea administrativă pe fiecare componentă a sistemului – colectarea, sortarea, depozitarea.
1. În primul rând principalul responsabil al actualui sistem de management al deșeurilor este Radu Moldovan și Consiliul Județean. A acceptat și vizat toate contractele și actele adiționale încheiate cu operatorii de colectare și depozit, CJ a elaborat SMID și un Regulament de salubrizare care nu a fost niciodată respectat. Dar să nu-i destrămăm mitul bunului gospodar, nu-l deranjează nimeni cu deșeurile deși este una dintre atribuțiile principale ale CJ.
2. Colectarea fie nu acoperă cu recipiente întreaga suprafață, fie dacă o acoperă nu se colectează suficient de des. Promovăm turismul în zone pitorești dar infrastructura lipsește – nici puncte de colectare, nici pubele pe fracții. Spre exemplu pe zonele circulate des de pe Via Transilvanica, în parcările de pe marginea drumurilor europene și naționale, localitățile și gospodăriile izolate. Să nu mai vorbim de coșurile de gunoi de pe marginea drumului din interiorul localităților. Ce ar trebui să facă oamenii, mai ales în mediul rural, cu deșeurile voluminoase și cele din construcții? Tarifele mari și lipsa informațiilor au creat o întreagă piață neagră a samsarilor. Pe oricare Poartă intri, dai de moloz și ambalaje. Din avion și din drone plătite cu bani publici arată bine, sigur că da. V-ați trezit abia acum cu câteva campanii stângace de informare a publicului“, a scris Ovidiu Ivan.

2 COMENTARII

  1. Cu totul că au început să se miște lucrurile se trezesc oameni care nu fac absolut nimic sa comenteze, nu v-am văzut la nici o acțiune de ecologizare, hai sprijiniți și voi autoritățile daca vedeți că se mișcă greu, orice cetățean poate face sesizări la politie privind depozitele ilegale de deșeuri sau sesizări la garda de mediu

  2. În primul rând felicitări acestor oameni pentru efortul depus în a face ceea ce trebuie să facă fiecare dintre noi, adică să sortăm deșeurile și să le depozităm în locurile amenajate de către autorități ( dacă or fi și unde or fi). În al doilea rând rușine celor care profită și își fac imagine pe acești oameni de bine. În altă ordine de idei cu ce au greșit cei doi că au atras atentia autorităților și domnului consilier care în loc sa vină cu proiecte sustenabile, in care să propună soluții, el spune într-o postare că toate fetele din Bistrița sunt bagaboante că nu merg cu el la o ecologizare, asta după ce își expune dezamăgirea că nu s-a născut femeie. În fond și la urma urmei, de ce trebuie eu care am un loc de muncă, plătesc taxe și impozite, sunt cu taxele și dările la zi, am familie, am alte activități pe lângă servici, să mă duc să adun gunoaiele unor nesimțiți care până acum au fost tolerați de autoritățile locale. Întrebare: asistații sociali ce fac? Pe ei îi i-au frezoanele’?
    Felicitări încă o dată celor care se implică cu adevărat în această problemă, a ecologizării. Iar autorităților: treziți-vă! Lăsați imaginea de vedete și apucați-vă de treabă. Și puteți umbla și pe la asfaltări că e jale, sau trebuie să așteptăm până în an electoral?

SPUNE-TI PAREREA