Necazul unei familii din Bistrița, ai cărei membri erau plecați în Germania la muncă, scoate la iveală un sistem găunos. Muncitorii rămân neprotejați în cazul unui deces ori a unui accident grav de muncă, iar patronii firmelor nu pot fi trași la răspundere. Practic, muncitorii români nu sunt protejați de legea germană în astfel de cazuri.
Cazul a fost tratat de stiridiaspora.ro, fiind adus în atenție de Erich Mocanu, fondatorul AEBS Germania, care luptă pentru drepturile românilor din Germania și Austria.

În data de 4 mai, pe un șantier de lângă Frankfurt lucrau mai mulți români. La un moment dat, un perete al construcției s-a prăbușit peste unul din muncitori și l-a ucis pe loc. Unul din copiii bărbatului, care lucra alături de tatăl său, a fost rănit și el, fiindu-i zdrobit piciorul.
În urma cercetărilor, s-a constatat că toți muncitorii lucrează pentru o firmă de construcții din București care trimite muncitori în străinătate.

Deși patronul companiei la care lucrează românii mai are o firmă cu sediul în Offenbach am Main (lângă Frankfurt), acesta „fentează“ sistemul prin faptul că, în acte, muncitorii sunt angajați la firma din România. Acest lucru înseamnă că niciunul dintre ei nu este asigurat în Germania, după legea germană.

Membrii familiei m-au contactat, iar eu o sa investighez acest caz. Problema este că se aduc muncitori din România și astfel se înșală statul german. Asigurările și contribuțiile se plătesc în România, iar în cazul unor astfel de accidente statul german nu este dator cu nimic. Eu nu pot fi de acord cu asta, nu e normal. Asiguratorii din Germania nu au nicio răspundere, iar muncitorul nu e protejat după legea germană„, a explicat Erich Mocanu pentru stiridiaspora.ro.

Se pare că această practică este tot mai des întâlnită în rândul angajatorilor români, scopul fiind acela de a evita sistemul de protecție a muncitorilor din Germania și sistemul de asigurări de aici.

SPUNE-TI PAREREA