Mobilizare exemplară pe Valea Someșului în ceea ce privește lupta împotriva celor care aruncă gunoaie pe malurile râului și în alte locuri din natură.
După ce primarul Traian Ogâgău din Sângeorz Băi a montat camere video cu senzori de mișcare, camere care au făcut primele „victime“ în această primăvară, exemplul va fi urmat și de Rodna, unde primarul Tinu Grapini va amplasa peste 100 de camere de supraveghere, cu transmisie directă în primărie și pe telefoanele primarului, viceprimarului și a șefului SVSU.
Mai mult de atât, primarii comunelor Șanț, Rodna, Maieru și primarul orașului Sângeorz-Băi și-au dat mâna și au pus bazele unui protocol de colaborare prin care să dezvolte zona, dar, în primul rând, SĂ O SCAPE DE GUNOAIE.
Un material video a fost conceput și distribuit în mediul online pentru conștientizarea populației. Cei care nu respectă natura, vor fi aspru pedepsiți începând cu această lună, în acre s-a anunțat TOLERANȚĂ ZERO față de cei care poluează mediul prin deșeuri.
Tot pe Valea Someșului funcționează și o comisie de verificare a curăţeniei care aplică amenzi.
Prefectul județului, Stelian Dolha, care a făcut săptămâna aceasta verificări în teren pentru a vedea cum s-a ecologziat s-a declarat mulțumit de rezultatele de pe Valea Someșului.
Conform unui comunicat al Instituție Prefectului, campaniile derulate de primăriile de pe Valea Someșului (Sângeorz-Băi, Maieru, Rodna și Șanț) au dat primele rezultate, astfel că majoritatea deșeurilor au fost adunate, urmând să fie ecologizate și zonele rămase.
„Este remarcabilă implicarea autorităților locale, sunt zone în care se face curățenie, însă în Rodna și Maieru mai sunt câteva probleme, la nivel de persoane fizice, cu depozite de rumeguș, cu toalete construite aproape de Someș. S-a scurs timpul pe care l-am alocat pentru revenirea la o stare bună. Dacă sunt mulțumit de evoluția de până acum, mai avem de lucru cu persoanele fizice care, se pare, nu au înțeles mesajul. Este în sarcina primăriilor să își facă curat în ogradă. În primul rând, trebuie să facem curățenie, iar apoi avem sarcina de a o menține.
Salut parteneriatul dintre primăriile din această zonă și campania video realizată! Trebuie să conștientizăm că județul nostru nu va fi niciodată un județ turistic atâta timp cât vom fi îngropați în gunoaie.
Acțiunile de verificare vor fi executate lunar, pentru a ne asigura că se menține curățenie, iar vizitele vor fi neanunțate”, a transmis Stelian Dolha.
Citește și:
Peste 100 de camere video vor păzi comuna Rodna de cei care aruncă gunoaie în natură
Prefectura a verificat cum s-a făcut curat pe cursurile râurilor din Bistrița-Năsăud
O problema majora ii si sosele unde nu se reflecteaza deseurile sau mai grava unde lupta de canalizare obliga oameni sa deverseze in decantoare si pe urma in santuri ………
Astazi o casa are de 200 de ori mai multe produse chimice decat in anul 2000
Puteti sa va ” uniti ” voi si sa faceti spume la gura… ca pana nu se introduc ” pedepsele medievale ” in legea de mediu, ordine si securitate publica ( asa cum scrie in Sfanta Biblie … ) gunoaiele nu vor dispare … ptr ca sutem un popor mocicos, dezordonat si anarhic, unde nu prinde si nu are efect nici puscaria si nici amenda… ci doar BOTA, PARUL DIN GARD SI SCORBACIUL CU BUBE … ! Trist, ca si io fac parte din acest popor si fectiv mi rusine ca exist … si nu stiu daca ne vom schimba comportamentul vreodata, cu aceste masuri ” moderne ” de constrangere sociala pe care le avem legiferate !