Tranzitarea orașului Beclean este un coșmar pentru șoferi, timpul de așteptare în trafic fiind foarte mare. De asemenea, intervențiile sunt dificile pentru pompieri, poliție sau ambulanță, în momentul în care se creează coloană de mașini.

Problema traficului va fi rezolvată, în curând, prin montarea a 64 de semafoare smart, în mai multe intersecții din oraș. Primarul orașului, Nicolae Moldovan, a dat ordinul de începere a lucrării săptămâna trecută, iar timpul estimat pentru finalizare  este de aproximativ două luni.

Sistemul de samaforizare va fi controlat prin telegestiune și, cu ajutorul unor camere video și a unui depou central, sistemul inteligent va găsi în timp real cea mai bună variantă de decongestionare a traficului.

Vor fi semaforizate atât pistele de biciclete, pietonii și autovehiculele. S-a avut în vedere o facilitare a culoarelor de tranport a microbuzelor electrice și e bicicletelor. În momentul în care vom avea și varianta ocolitoare a orașului, cu siguranță va fi o perfecțiune. Se va finaliza și varianta ocolitare mai curând decât credem și vom vedea eficiența acestei gândiri de decongestionare a traficului din Beclean“, a precizat primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

Traficul infernal pe DN17 este datorat, în mare parte, faptului că peste 10 străzi sunt perpendiculare pe artera principală, așa că fiecare ieșire/intrare în intersecție creează un timp suplimentar de așteptare.

Pentru asta am făcut o infuzie de fonduri și am reușit să le finanțăm european că altfel era un vis și nu era realizabil. Dar așa avem o claritate a lucrurilor și, în foarte scurt timp, Becleanul va ieși de pe harta problemelor în trafic“, a mai spus Nicolae Moldovan.

Realizarea centurii ocolitoare din Beclean se află în stadiu avansat și primarul estimează că lucrarea va începe chiar în cursul acestui an, urmând să fie finalizată în maxim 2-3 ani. Finalizarea centurii va fi urmată de o hotărâre de Consiliu Local prin care mașinile de mare tonaj nu vor mai avea acces în oraș.

Lucrările de semaforizare fac parte dintr-un proiect mai amplu inițiat de primarul Nicolae Moldovan, numit „Îmbunătățirea mobilității urbane în Orașul Beclean”, care și-a găsit finanțare pe POR (Programul Operațional Regional). Lucrarea a fost scoasă la licitație cu o valoare estimată de 1,2 mil. lei, fără TVA.
Cele 5 intersecții care intră în șantier sunt: DN17/ Str. Mihail Kogălniceanu-DJ172/Gheorghe Doja; DN17/ Str. Libertății – Str. Parcului; DN 17 / DJ172/ Str. 1 Dec 1918 – Str. I.P. Reteganul-Str. Crișan; DJ172/Str. 1 Dec. 1981 – str. Horea – Str. 1 Mai; DJ172/ Str. 1 Dec 1918 – Str. Dealu Păcii.

Pentru realizarea optimizării dirijării circulației, proiectul tehnic prevede senzori de vehicule, butoane pentru pietoni și butoane pentru bicicliști.

SPUNE-TI PAREREA