Unele tablouri au devenit adevărate opere de artă și sunt vizitate anual de milioane de oameni, atrași de frumusețea și de detaliile ce pot fi remarcate.

Iată care sunt cele mai cunoscute tablouri din istorie: 

  1. Mona Lisa – Cunoscut și sub numele de la La Gioconda, acesta este cel mai cunoscut tablou din lume. Pictura a fost realizată de Leonardo da Vinci între 1503 și 1506 și reprezintă o femeie cu expresie gânditoare. Dimensiunea tabloului este de 77 x 53 cm, iar pictura este realizată în ulei pe lemn de plop. Tabloul poate fi văzut pe viu la Muzeul Luvru din Paris. Chiar și așa, acest tablou are o poveste interesantă. Da Vinci era foarte atașat cu el, însă în cele din urmă i l-a vândut regelui Francisc I. A fost expus la Fontainebleau, iar apoi la Versailles. Ulterior, după Revoluția Franceză, a ajuns la Luvru, însă Napoleon Bonaparte l-a luat și l-a pus în propriul dormitor. A revenit la Luvru, iar în timpul Războiului franco-prusac a stat ascuns. În anul 1911 a fost furat de Vicenzo Perugia, iar în 1913 s-a întors la Luvru. A mai fost expus temporar la New York, Washington, Tokyo și Moscova. Este per total cel mai cunoscut tablou din istorie și a fost reprodus în milioane de exemplare. De asemenea, a putut fi văzut în diverse forme și în filme și jocuri. Pe casino.netbet.ro poate fi accesat și jocul Mona Lisa Jewels, creat de compania iSoftBet. Printre simbolurile jocului disponibil pe platforma operatorului NetBet, foarte apreciat și datorită secțiunii de pariuri de la adresa https://sport.netbet.ro/ se află diverse bijuterii, dar cel mai râvnit este chipul Mona Lisei.

 

  1. Noaptea Înstelată – Olandezul Vincent Van Gogh este cel care a realizat acest tablou. Van Gogh are o poveste specială, având în vedere că în perioada în care a trăit a vândut un singur tablou. Apoi, după moartea sa, ele au devenit foarte apreciate și s-au vândut pe bani grei. Iar Noaptea Înstelată e echivalentul imaginii culturii moderne. Aici se poate observa localitatea din mediul rural Saint-Remy, aflată sub un cer cu stele care arată precum niște turbine. Acest tablou a fost cumpărat în 1941 de Muzeul de Artă Modernă din New York, unde este expus și astăzi.

 

  1. Cina cea de Taină – O altă operă foarte cunoscută a lui Leonardo da Vinci este Cina cea de Taină. Această pictură murală a fost realizată la Milano, în secolul al XV-lea și redă scena ultimei mese pe care Iisus Hristos a luat-o pe pământ alături de cei 12 Apostoli înainte să fie trădat de Iuda și răstignit pe cruce. Tabloul se află în zilele noastre pe peretele din spatele trapezei mănăstirii Santa Maria delle Grazie din Milano.

 

  1. Guernica – E una dintre cele mai apreciate picturi ale lui Pablo Picasso. Acest tablou redă tragediile din urma războiului din Spania, dar și impactul pe care conflictul l-a avut asupra unor oameni nevinovați. Picasso a dorit să evidențieze impactul bombardamentelor făcute de nemți asupra orașului basc Guernica. Acest tablou a fost făcut de Picasso în vara anului 1937, iar în prezent poate fi văzut în Museu Reina Sofia din Madrid.

 

  1. Strigătul – Reprezintă o serie de tablouri ce i-au aparținut pictorului Edvard Munch. El descrie o figură agonizantă, deprimată la culme, aflată pe un cer roșu ca sângele. Norvegianul Ndwaard Munch a creat mai multe versiuni ale acestui tablou, dar cea mai cunoscută este cea din 1893, ce poate fi vizitată în Galeria Națională a Norvegiei. Și acest tablou a fost furat de mai multe ori în ultimele decenii, dar a fost recuperat.

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA