100 de camere de supraveghere prin fibră optică și alte 10 wireless vor transmite, în timp real, imagini cu cei care aruncă deșeuri pe malurile râului, dar și în alte locuri din natură. Imaginile vor putea fi urmărite, în timp real, pe dispozitive din primăria, dar și pe telefoanele de serviciu ale primarului, viceprimarului și șefului SVSU din comuna Rodna.

Este măsura drastică luată de primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, după ce, pe parcursul lunii aprilie, a avut loc o amplă acțiune de ecologziare la nivelul comunei.

În această lună am finalziat ecologizarea râului Someș în totalitate, am intervenit cu utilaje, am făcut o ecologizare mai amplă, o ecologizare mecanizată, pentru că toate celelalte nu au dat rezultatele scontate. De data asta am primit avizul Apelor Române că putem face acest lucru“, a spus Valentin Grapini.

Efortul de ecologizare și menținere a curățeniei pe Valea Someșului este unul comun, la care iau parte administrațiile locale din Șanț, Rodna, Maieru, Sângeorz-Băi. Primarii acestor comune și-au dat mâna pentru a stopa fenomenul poluării mediului cu deșeuri aruncate aiurea.

În Rodna, supravegherea va fi una drastică, pentru că se vor monta 100 de camere de supraveghere cu fribră optică și alte 10 camere wireless, în locurile unde nu ajunge fibra optică și unde nu este nici electricitate. În aceste zone, camerele vor fi încărcate prin panouri fotovoltaice. Vor fi monitorizate toate zonele cunoscute ca „rău famate“ în ceea ce privește depozitarea ilegală a deșeurilor.

Primarul Valentin Grapini a subliniat că trebuie, de asemenea, să existe și o colaborare între primării, Apele Române și Garda de Mediu.

Dacă nu o să existe o colaborare foarte bună din punct de vedere instituțional între primărie – Garda de Mediu – Apele Române, n-o să reușim niciodată. Pentru că totdeauna s-a pasat mingea în terenul primarilor. Având în vedere că noi nu suntem proprietari pe aceste cursuri de apă, proprietari sunt Apele Române – mi se pare normal ca ei să ne acorde tot sprijinul. Ei spun că proprietatea lor a fost invadată de deșeuri din cauza cetățenilor din localitate și aici eu le dau dreptate. Dar dacă lucrurile ar fi în colaborare, dacă eu ca primar am luat toate măsurile, am curățat, am montat camere, am dat dispoziții pentru curățenie și igenizare, nu văd de ce nu ei nu pot să dea minimul de concurs și interes pentru a opri acest flagel și nu văd de ce Garda de Mediu nu poate să acorde un sprijin logistic de a intensifica controlele și de a aplica amenzi“, a mai subliniat Valentin Grapini.

Primarul a precizat că ar trebui monitorizați, în special, cei care au proprietăți pe malurile râului.

Am ieșit în terene să vedem cum se păstrează curățenia și am văzut că unii deja au depozitat pe malurile de râului deșeuri vegetale, cu toate că în fiecare zi de miercuri avem acțiuni cu echipa de salubrizare și ridicăm deșeuri vegetale din portă în portă. Lucrurile ar trebui să intre într-o colaborare benefică, atât pentru acești proprietari, cât și pentru noi, cei acre gestionăm adminsitrativ cursurile de apă“, a mai spus primarul comunei Rodna.

1 COMENTARIU

  1. Pana sa dea garda de mediu amenzi, nu ati vrea voi sa dati macar 2 amenzi pe an??? Macar două amenzi, sau nu ato vrea cumva sa va suparati electoratul…
    Sunteti chiar comic, voi strigati ca nu vreti colaborare si tot voi sunteti amendati de apele române, stiti prea bine de ce…
    Dar hai sa va readuc la cunoștința ca sunteti dorect responsabil de gunoaie, ca is pe propietatea localitati…
    Sarbatori fericite

SPUNE-TI PAREREA