Astăzi este Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginți. De asemenea, conform tradițiilor care privesc pregătirile de Paște, astăzi este ziuua în care gospodinele pregăteau „boaiele“ (vopselele) pentru ouăle de Paște. Coaja de măr pădureț, frunza de dud, coaja de salcie, urzicile, frunza de mesteacăn, șovârf, coji de ceapă, ștevia, coaja de arin, brândușele și viorelele erau ingredientele naturale din care se preparau, pe vremuri, vopselele pentru ouă. O serie de planșe cu modele de încondeiat ouă, din diverse părți ale țării, sunt păstrate de către Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

MIERCUREA MARE – este ziua în care Iuda l-a vândut pe Dl Isus Christos pentru 30 de arginți, iar în biserici este „pomenită” femeia necredincioasă care i-a spălat picioarele Domnului cu untdelemn.
Se spune că cine ține post negru azi, va fi protejat tot anul de boli. În unele zone din țară se arunca cenușa din vatră pe ogor pentru rodnicie și protecție.
Astăzi, gospodinele începeau prepararea „boielelor” pentru a vopsi ouăle.
Culoarea de bază era galbenul, obținut din coajă de măr pădureț și piatră acră; frunze de viță de vie și piatră acră; frunze de dud; coajă de salcie; coajă de ceapă galbenă; urzici, borș și piatră acră.
Culoarea roșie era obținută din frunze de mesteacăn, păr pădureț și sovârz. Amestecul se „plămădea” trei zile iar ouăle erau purtate de 12 ori până se înroșeau. Culoarea se mai obținea din băcan roșu, sovârz și zeamă de piatră acră, coji de ceapa roșie.
Albastrul se realiza din brândușe sau viorele.
Verdele din frunze de boz, urzici și frunze de nuci.
Culoarea neagră din coajă de nucă în combinație cu ștevia sau coajă de arin.
Planșele cu modele de încondeiat ouă în diferite colțuri ale țării, datează din 1900, sunt unicat și fac parte din Fondul Arhivistic al României.
Noi suntem tare mândri că le deținem.
Sursa: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, Colecția „Iuliu Moisil”“, este postarea de pe pagina de facebook a Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

SPUNE-TI PAREREA