Un proiectil, cel mai probabil, din al Doilea Război Mondial, a fost găsit de detectoriști la Țigău, comuna Budești. Pirotehnicienii din cadrul ISU Bistrița – Năsăud s-au deplasat de urgență la locul indicat pentru a distruge muniția găsită. Detectorii de metale au făcut, de asemenea, o altă descoperire uimitoare: un inel roman care va fi predat Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. 

„În acest sfârșit de săptămână, am fost anuntați de către aceștia că au identificat, la baza unui copac, un element de muniție rămas de explodat, cel mai probabil din Al Doilea Război Mondial. Au sistat orice activitate și au solicitat intervenția specialiștilor. 

Pirotehnicienii din cadrul ISU Bistrița – Năsăud s-au deplasat de urgență la locul indicat, pe raza localității Țigău, și au confirmat situația.

La baza unui copac era îngropat un proiectil exploziv calibru 100 de mm. Specialiștii bistrițeni au luat măsurile specifice de cercetare a zonei pentru a identifica alte posibile elemente de muniție rămase neexplodate, iar pe timpul căutării au identificat un inel roman (foto) ce urmează să fie predat Muzeului Județean Bistrița – Năsăud. 

După ce a fost cercetată întreaga zonă cu detectorul de metale, s-a procedat la distrugerea elementului de sub copac, direct in locul unde a fost găsit. S-a luat aceasta decizie pentru că poziția acestuia și locul în care se afla nu permiteau ridicarea proiectilului în condiții de siguranță. Misiunea s-a desfășurat și încheiat in condiții optime de siguranță pentru pirotehnicienii bistrițeni. 

Este a doua misiune pirotehnică intr-un interval trei zile care ne arată, încă o dată, că bistrițenii sunt responsabili atunci când, în activitățile desfășurate, identifică elemente de muniție rămase neexplodate. Vă mulțumim !”, se arată într-un comunicat al ISU Bistrița-Năsăud. 

SPUNE-TI PAREREA