O unealtă chirurgicală primitivă care îți va da fiori se află în colecția Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, din 1953, fiind descoperită la Galații Bistriței. Este vorba de fierăstrăul chirurgucal sau „trepanatorul celtic“, datat în sec. III-II. Povestea lui a fost expusă pe pagina oficială Poarta Transilvaniei, brand-ul județului Bistrița-Năsăud.

Ce vedeți aici este un mic fierăstrău chirurgical sau TREPANATORUL CELTIC. O unealtă chirurgicală primitivă, descoperită la Galații Bistriței, în 1953 •
#DeȘtiut
• Acesta era întrebuinţat la practicarea trepanaţiei și este datat în sec. III-II î.e.n.
• Obiect din fier lung de 11cm, cu tăiș semicircular cu zimți.
• Un instrument unic care a fost prezentat la Congresul al XV-lea de istorie a medicinei de la Madrid.
• Unealta este de o importanţă deosebită aducând o contribuţie de seamă la cunoaşterea şi practicarea medicinii empirice de pe teritoriul ţării noastre în epoca dacică (trepanatorul pare a dovedi practicarea în acel timp -secolul al III-lea î.Hr.- a unor astfel de operații chirurgicale rituale în această regiune).
[Trepanarea este cea mai veche formă de chirurgie atestată arheologic, cele mai vechi vestigii fiind datate în neolitic și chiar în mezolitic.
În anumite regiuni era destul de răspândită. Astfel, într-un sit arheologic din Franța, datat în 6500 î.Hr. (regiunea Sena-Oise-Marna), din 120 de cranii, 40 posedau orificii practicate prin trepanare.
Operația consta în perforarea craniului în scopul îndepărtării unei porțiuni de os cranian.
Se urmărea fie reducerea hipertensiunii craniene, fie alungarea spiritelor maligne. Printre pacienți se numărau cei cu tulburări psihice (cum ar fi epilepsia) sau cei care au suferit fracturi craniene.]
Informații prețioase, oferite de specialiștii de la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud“, este postarea făcută de Poarta Transilvaniei.

SPUNE-TI PAREREA