Restricțiile din perioada pandemiei și-au pus amprenta și asupra sportului, un domeniu esențial pentru sănătate. În mod paradoxal, activitățile de care depind imunitatea naturală a oamenilor, dar și starea de spirit, au fost restricționate. Cei mai afectați au fost cei care dețin săli de sport și își desfășoară, în mod obișnuit, activitatea în interior. Pentru ei a fost cel mai greu să își continue activitatea, mai ales că a fost o iarnă lungă și grea, așa că mulți clienți au abandonat atrenamentele pentru că nu au fost încântați de mutarea activitității în exterior. Pentru alte sporturi, cum este fotbalul, unde atrenamentele au loc,de obicei, afară, lucrurile au fost ceva mai simple, dar și aici au intervenit dezamăgiri.

Chiar dacă ne aflăm deja la mijlocul lunii aprilie, primăvara încă nu și-a intrat cu totul în drepturi. Vremea a oscilat continuu, zilele senine și blânde alternând cu frig, îngheț și ninsori.

Astăzi vremea a fost una veritabilă de primăvară așa că Pădurea Schullervald din Bistrița a fost plină de oameni care au ieșit dă facă sport, fie în echipă, fie individual, fie sub supravegherea unui antrenor.

Alergare, plimbări cu bicicleta, tenis de masă, fitness, fotbal și alte forme de practicare a sportului și-au găsit azi locul în pădurea parc.

Adi, proprietarul unui săli de sport specializată pe antrenamente funcționale (TRX, benzi elastice, greutăți etc.) și-a mutat „sala“ pe scena din Pădurea Schullervald. Antrenamentele au alternat cu alergări prin pădure.
A rezistat, în tot acest timp, încercând astfel de alternative, dar, totuși, și-a pierdut 60% din clienți.

Am încercat să caut mai multe alternative: să ies în aer liber, să mă duc pe stadion, să fac alergări cu clienții, ca să nu opresc activitatea. Vremea nu prea ține cu noi, săptămâna trecută ne-am îmbrăcat mai gros, ne-am luat căciuli, foiță… Majoritarea – cam 60% din clienți – au renunțat. Nu înțeleg de ce au închis sălile. În primul rând, sportul e sănătate curată“, a spus el.

Acesta a mai precizat că nu înțelege de ce sportivii de performanță sunt lăsați să facă în continuare mișcare în săli închise, de ce dansurile au primit undă verde, iar sălile de fitness au interdicții.

Sălile de fitness sunt închise, în acest moment, la Bistrița, iar măsura va fi ridicată abia când incidența la nivelul municipiului va scădea sub 3,5/1000. Deocamdată, la data de azi, 12.04.2021, rata de incidență este de 4.23/1000.

Să ne dea niște variante să putem să lucrăm, să ne lase cu un număr restrâns de clienți. Am pus dezinfectant, am pus măști, am pus mănuși. Să fie restricții, dar să ne lase să lucrăm cu un anumit număr de clienți. Să ne dea o alternativă, nu să ne închidă de tot“, a mai spus antrenorul.

El mai atrage atenția că pacienții care au avut o formă mai gravă de Coronavirus au nevoie de recuperare inclusiv prin sport, prin urmare sălile de sport sunt extrem de importante și trebuie protejate de faliment. Nu a beneficiat de niciun ajutor guvernamental, în perioada în care a pierdut clienți cu sala de sport. Singura lui portiță a fost să rămână în șomaj tehnic, fiind angajat la firma pe care o administrează.

Tot în Schullervald și-au desfășurat azi antrenamentul și copiii înscriși la un club privat de forbal, singurul club privat din Bistrița la care nu se plătește nicio taxă, fiind sponsorizat de o firmă de asigurări. Timp de mai bine de două ore, copiii au făcut un antrenament intens, care a inclus exersare cu mingi, diverse exerciții, dar și alergare.

Aici fac antrenamente 8 grupe de copii, cu 5 antrenori. Aceștia și-au continuat antrenamentele, fără frică, și pe perioada pandemiei, dar singura dezămăgire a rămas interdicția în ceea ce privește competițiile.

Eu sunt antrenor și la grupa de copii născuți în anul 2010 și desfășor patru antrenamente, unul în Pădurea Schullervald și trei la Baza Raul și Baza Alex.
În exterior am făcut majoritatea antrenamentelor, dar nu am putut desfășura competiții. La grupa mare, vremea nu a fost o problemă, dar la cei mici abia acum am început formarea grupei. Cu cei mici, în perioada în care a fost frig, nu am făcut antrenamente.
Copiii încontinuu întreabă: jocuri când facem, jocuri când facem? Asta e pentru toți copiii cireașa de tort. Au venit și testele rapide, dar nu avem încă nicio șansă“, a spus Sebastian Ploscar, unul dintre antrenorii clubului.

Vremea frumoasă a adus și mai multă mișcare în aer liber, dar, din păcate, pentru majoritatea oamenilor, condițiile meteo fac diferența când vine vorba de ieșire la alergat sau la antrenamente. În zilele ce urmează vremea se va deteriora, din nou. Începând cu seara zilei de marţi, un nou front de aer rece va străbate teritoriul țării noastre, temperaturile vor scădea și vom avea parte de precipitații.

SPUNE-TI PAREREA