Condițiile pentru pacienții Covid-19 în stare gravă, dar și pentru cei care mor în urma infecției cu acest virus, au devenit mai umane. Pacienții vor putea fi vizitați de un membru al familiei sau chiar de un preot, iar morții pot fi îngropați cu mai multă decență, îmbrăcați și după ritualurile religioase obișnuite.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat vineri ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar și accesul clericilor și familiei în spitale. Astfel, pe perioada internării, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistență religioasă cu acordul medicului curant. Tot cu acordul medicului curant, pacienții pot, la cerere, fi vizitați de un membru al familiei. De asemenea, la înmormântare, familia va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea se va efectua cu sicriul sigilat.

Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

În privința pacienților infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală, pe perioada internării în unitatea sanitară, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, și cu acordul medicului curant.

Noul ordin de ministru va intra în vigoare în câteva ore, odată cu apariție în Monitorul Oficial, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu pe Facebook.

El a menţionat că sunt modificări la care s-a lucrat în Ministerul Sănătăţii, după un parcurs firesc ce a presupus consultarea a trei comisii de specialitate şi a reprezentanţilor cultelor.

„Ambele mele bunici au decedat acum nici 4 luni. Una dintre ele a trecut prin Covid-19. Ştiu că e greu şi îmi închipui doar cât de greu trebuie să le fi fost celor care nu au putut măcar să îşi ia rămas bun în condiţii normale. Nu trăim însă vremuri normale, iar reglementările au avut rostul lor la vremea respectivă. O spun fără niciun interes personal sau al echipei din care fac parte – reglementările sunt din vremea domnului ministru Bodog (Ordinul 1533/2017) şi al domnului Tătaru (Ordinul 436/2020). Informaţiile suplimentare pe care le avem între timp despre virus şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne permit să facem aceste câteva schimbări care să facă lucrurile ceva mai… omeneşti„, a scris Voiculescu pe Facebook.

2 COMENTARII

  1. Daaaa… asta-i valabil pentru cine este inconstient si risca sa fie contaminat el si toti participantii la ritual. Cred ca avem un ritual pompos si exagerat, dupa care o inmormantare te lasa efectiv ” sarac ” … ptr ca toate aceste cheltuieli nu ti le intoarce nimeni . Norocul ca se dau totusi cei 5ooo de lei , de la Casa de pensii, dupa inmormantarea celui ” plecat ” … ca altfel este vai de capl nostru cate pretentii si exagerari sunt …

  2. Mai, popor nesabuit, sunteti nebuni ?! Nu vedeti cum in spitale cadrele medicale efectiv sunt sufocate si au ajuns toti la limita limitei suportabilitatilor din cauza celor care efectiv de la zi la zi sunt tot mai multi si mai multi si rata infectiilor este efectiv in crestere nicidecum in descrestere ?!
    N-are decat cine este cabotin si tine de un ritual religios la fel, la decese sa faca ” nunta ” daca vrea … dar ar trebui sa se gandeasca ca totusi suntem in secolul XXI… nu in evul mediu…
    EU IN NICI UN CAZ NU AS FI APROBAT ASA CEVA ! O SA NE ” CANTE ” TOATA EUROPA CAND O SA AFLE ce facem noi … Si eu am un astfel de batan care este in ” prag ” de plecare dincolo… dar in nici un caz n-o sa fac asa ceva si de crapa toti popii si toate rudele de care ma doare pe mine fix ” invers ” de ce or zice ele si de comentariile lor ” a la pro.asta ” !

SPUNE-TI PAREREA