Jocul de rol poate fi interpretat în multe feluri, dar, în esență, este învățarea prin joc. Nu numai că alimentează imaginația micuților, ci este o metodă extrem de puternică în dezvoltarea abilităților sociale. Jocul de rol poate fi încercat în diferite situații și medii, de la camera copilului, la o sala de clasa sau chiar parcul în care obișnuiți să ieșiți afară și să creați scenarii pentru copii, astfel încât aceștia să își poată folosi propria imaginație.

Jocul de rol este o parte foarte importantă în educația unui copil. Imaginația este un instrument puternic care, după cum știm, este înnăscut la unii copii, dar are nevoie de încurajare la alții. Este important să oferim copiilor posibilitatea de a-și dezvoltă imaginația. Pentru a realiza acest lucru  trebuie să echipăm copiii cu spații, scenarii, recuzită și sprijinul de care au nevoie pentru a explora viața lor reală sau lumile imaginare. Jocul imaginar nu numai că ajută la dezvoltarea intelectuală, ci și îmbunătățește abilitățile sociale ale copiilor și creativitatea lor. În plus, oferă copiilor șansa de a juca evenimente pe care le-au observat sau le-au trăit în viața reală

De asemenea jocul de rol este deosebit de benefic pentru dezvoltarea limbajului. Pe lângă vocabular și limbaj, jocul de rol dezvoltă abilități de comunicare pentru copii mici, deoarece comunică între ei într-un mediu sigur.

 

Principalele nouă beneficii ale jocurilor de rol:

 1. Dezvoltă abilități de comunicare și limbă
 2. Permite copiilor să acționeze și să dea sens situațiilor din viața reală
 3. Permite copiilor să exploreze, să investigheze și să experimenteze
 4. Dezvoltă abilități sociale pe măsură ce copiii colaborează cu ceilalți
 5. Copiii învață să empatizeze cu ceilalți; participarea la o activitate de joc de rol ar însemna de obicei că luați rolul de personaj care îi va învăța pe copii despre empatia și înțelegerea diferitelor perspective.
 6. Încurajează copiii să-și exprime ideile și sentimentele într-un mediu relaxat
 7. Dezvoltă conștientizarea copiilor despre ei înșiși și despre ceilalți
 8. Îi face pe copii să învețe mai mult, deoarece învățarea este deghizată în joc
 9. Dezvoltă creativitatea și imaginația

 

Cum să sprijiniți învățarea și dezvoltarea copilului:

 • Puneți întrebări concentrate, deschise, nu închise.
 • Asumați-vă un rol / participați la jocul de rol și la îmbrăcarea copiilor. Acest lucru dă valoare jocului lor și întărește natură jocului de rol.
 • Permiteți copilului dumneavoastră să conducă jocul și urmați regulile lui!

Jocul de rol este un mod distractiv pentru copii de a învăța despre ei înșiși, despre ceilalți și despre mediul înconjurător în timp ce dobândesc abilități importante care le ajută dezvoltarea cognitivă și fizică. Specialiștii Briele recunosc importanța jocului de rol pentru dezvoltarea copilului și vine în întâmpinarea părinților cu jucării calitative din lemn care ajută și inspiră jocul de rol, astfel încât copiii să se dezvolte sănătos și să învețe noi abilități pe parcurs.

 

SPUNE-TI PAREREA