Ziua internaţională a romilor este sărbătorită la 8 aprilie, amintind de data la care, în anul 1971, a avut loc, la Orpington, lângă Londra, prima reuniune la nivel internaţional a reprezentanţilor etniei rome, transmit Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud într-o postare pe facebook.

De Ziua Internațională a Romilor, insituția a postat câteva fotografii de colecție, făcând și câteva precizări cu privire la comunitatea romilor și semnificația acestei zile.

„Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaţionale, drapelul şi imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul Jarko Jovanovic. Drapelul este format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin. La mijlocul steagului, este înfăţişată o roată de culoare roşie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar care aminteşte, totodată, de vechea roată indiană a sorţii.
Ziua romilor a fost însă recunoscută la nivel internaţional abia în anul 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor, desfăşurat la Varşovia. Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, circa 6.000.000 trăind în ţările din Uniunea Europeană“, au mai notat Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

Sursa fotografii: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, fonduri: Iuliu Moisil și Colecția de Fotografii

SPUNE-TI PAREREA