Cu o populație de peste 4000 de locuitori, toate școlile și grădinițele frecventate de toți copiii și sute de oameni care se adună duminica la bisericile din comunitate, comuna Căianu Mic din Bistrița-Năsăud nu a depășit niciodată pragul critic de infectări cu noul Coronavirus și nu a intrat niciodată în scenariul roșu. Cea mai mare incidență raportată în Căianu Mic a fost, până acum, 2,78/1000 de locuitori, dar asta s-a întâmplat înainte de redeschiderea fizică a școlilor.

Înainte de redeschiderea școlilor am avut incidența de 2,78/1000, cea mai mare și asta s-a păstrat câteva zile, după care a scăzut. În rest, noi, incidență de 3, peste 3, să intrăm pe cod roșu, nu am avut niciodată de când a început pandemia. Acum avem incidență de 0,23/1000, asta înseamnă o singură persoană infectată la nivelul comunei, în condițiile în care o perioadă destul de mare am fost pe zero“, a explicat primarul comunei, Paul Știr.

Până acum, în comună nu au existat situații care să impună suspendarea claselor sau grupelor de grădiniță. În luna septembrie, Primăria Comunei Căianu Mic a  cumpărat 32 000 de măști pentru elevi, după care a mai alocat o sumă din bugetul local pentru cumpărarea de materiale sanitare în școli.

Paul Știr este de părere că oamenii înțeleg măsurile luate, respectă regulile de protecție individuală, dar spune că unele decizii i se par exagerate.

Oameni reacționează bine, s-au respectat măsurile impuse, dar eu am spus-o tot timpul, și atunci când s-au închis școlile, și atunci când s-au închis piețele. Nu mi s-a părut normal să fie închise școlile, inclusiv în comunitățile în care incidența a fost mică. Să închizi o comună întreagă pentru că ai trei cazuri la mia de locuitori, la o comunitate de 4000 de locuitori, îți trebuie 12 cazuri să intri pe cod roșu. Cod roșu înseamnă restricții, înseamnă închiderea restaurantelor.
Am încercat să nu fim absurzi, să nu trecem de la o extremă la alta. Noi am făcut ce a ținut de noi. Am distruibit trei serii de măști, o să distribuim și acum înainte de sărbătorile de Paște, mi-am propus câte zece măști la fiecare gospodărie. Asta înseamnă 12 000 de măști în total.

Am dezinfectat străzile, trotuarele, locurile din vecinătatea magazinelor și bisericilor, am dezinfectat tot ce însemană spațiu public, biserici, școli, grădinițe, cămin cultural, chiar dacă nu se organizează evenimente, sediul primăriei. Am acordat sprijin operatorilor economici care au baruri, magazine și restauranete. Le-am pus la dispoziție dezinfectanți, măști, autocolante. Deci am avut o colaborare foarte strânsă cu toți agenții economici, cu toate magazinele, cu toate bisericile, indiferent de confesiunea religioasă“, a mai spus Paul Știr.

Acesta este convins că s-a făcut multă propagandă negativă în jurul bisericilor și că acest lcuru este o nedreptate.

Tot timpul am militat ca bisericile să rămână deschise. Nu cred că a crescut incidența pe undeva din cauza bisericilor. Au fost foarte multe manipulări și diversiuni la nivel național. Cineva a ținut neapărat să arunce o anatemă asupra bisericii, să spună că din cauza întâlnirilor religioase au apărut focare. Nu cred și nu mi se pare normal să ataci biserica. Să nu-mi spună mie cineva că acolo unde a descins poliția în biserică a fost un comportament normal. La noi în județ am apreciat că nu s-a procedat așa dar din păcate au fost astfel de situații în țară. Ok, poți să intri într-o biserică, civil, frumos, să vezi ce e acolo, dacă ceva nu ți se pare în regulă, chemi afară un reprezentant al bisericii, discuți cu el, îi aduci la cunoștință ce nu este în regulă, dar nu intri cu ditamai patrula, cu mascații în biserică, întrerupi slujba și sperii toți oamenii“, a mai spus Paul Știr.

În Căianu Mic și Dobric participă la slujbele religioase, în fiecare duminică, în jur de 200-300 de credincioși. Primarul mai crede că oamenii sunt revoltați și au început să protesteze pentur că s-au luat decizii incorecte pentru anumite sectoare și fără a avea o evidență clară a surselor principale de infectare.

Lumea de aia se revoltă, pentru că, în anumite zone s-au luat măsuri, în altele nu s-au luat măsuri. Cum a fost și cu piețele. Tu închizi piețele și în supermarket-uri e aglomerație. Care-i logica?:
Și apoi ne mirăm că iese lumea în stradă. Nu vreau să fiu înțeles greșit, că nu cred în virus. Cred în existența virusului. Și oamenii cred. Ceea ce mi se pare suspect este toată mascarada asta și înșiruirea asta de forțe acolo unde nu-i cazul“, a mai precizat primarul.

SPUNE-TI PAREREA