Aproximativ 200 de bistrițeni au ieșit ieri în fața Prefecturii pentru a-și exprima nemulțumirea față de noile restricții impuse de guvern pentru limitarea răspândirii Coronavirusului, mesajul lor fiind: ,,Bistrița pentru LIBERTATE, pentru SPORT!”.

Instructorii de dans și cei de fitness, au fost invitați în cabinetul prefectului pentru a discuta și pentru a-și exprima ofurile. Li s-a cerut să prezinte ce măsuri li se par exagerate și să vină cu argumente pentru a soluționa această problemă ce i-au făcut să iasă în stradă.

În urma contactării celor care încearcă să-l convingă pe Stelian Dolha că activitatea lor nu ar trebui întreruptă, aceștia ne-au împărtășit gândurile lor.

,,Majoritatea copiilor sunt sătui de activitățile în mediul online. Dacă nu putem să ne desfășurăm activitatea în spații închise, am putea-o face afară. Noi vrem să dansăm.

La nivel național, nicio școală de dans n-a reprezentat un focar de infecție. Sportul e pentru sănătate. De ce să ne închidă?

Noi mai mergem în competiții. Încerc să-i țin pe copii motivați. E visul meu la care am muncit atâta timp și mă doare că acum trebuie să închid sala de dans.” a declarat Dora Pralea de la Reborn Dance Studio.

 

De asemenea, Vlad Drăghici, unul dintre antrenorii de la Reborn Dance Studio, ne-a transmis faptul că: ,,În Bistrița, comunitatea de dansatori, din punctul meu de vedere, e foarte scăzută, iar eu îmi doresc să contribui la dezvoltarea ei.”, manifestându-se la protestul de ieri în pași de dans.

 

În urma închiderii sălilor unde se practică sportul, s-a hotărât faptul că doar cei care sunt sportivi de performanță nu vor pune stop antrenamentelor. Tocmai de aceea, Roxana Costinea de la JOY Dance Studio ne-a mărturisit faptul că:

,,Noi nu facem performanță și din păcate nu prea avem nicio șansă. Oricât am fi de nemultumiți, suntem cu toții in aceeași barcă.”

De asemenea, Roxana Lăpuște de la YOLO Dance Studio a evidențiat importanța sportului în viața oamenilor, în special a celor mici:

,,Situația în care mă aflu e foarte delicată. Ne-a fost foarte greu pentru că la fiecare nouă restricție impusă, la noi a scăzut numărul de participanți, atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor.

Manifestul nu e doar pentru noi, cei care trebuie să închidem sălile de sport și școlile de dans, e și pentru ceilalți oameni. Eu am început să merg foarte mult pe sport, pentru că în momentul de față copiii sunt mult mai interesați de asta. Din cauză că nu mai participă la activități extrașcolare și totul se desfășoară în mediul online, ei cresc în greutate, observându-se diferențe până și în comportament.”

Sonia Horga de la ZAZA Dance Studio s-a documentat mult mai bine în ceea ce privește hotărârea guvernamentală ce a intrat recent în vigoare și ne-a oferit câteva informații:

,,Noi suntem amatori, la fel ca multe alte studiouri din Bistrița. Codul CAEN 8552 Învățământ în domeniul cultural (limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice, și alte arte, ne permite să funcționăm, dacă ne luăm măsurile necesare, deoarece în H.G 293/2021 la anexa nr. 3, art. 1, punctul 6 apare faptul că: ,,activitățile instituțiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare, de artă și de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se pot desfășura numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.”

Cine are acest cod CAEN, nu-și intrerupe activitatea. Eu așa am interpretat.

Indiferent de faptul că unii putem funcționa și alții nu, vrem să se găsească soluții pentru toți, fie că sunt sportivi de performanță, anumite SRL-uri sau alte asociații sportive.”

 

Astăzi, antrenorii s-au prezentat din nou la Prefectură în vederea unei noi discuții, venind cu soluții pentru rezolvarea problemelor ce îi fac să se simtă neîndreptățiți.

 

SPUNE-TI PAREREA