Crescătorii de animale vor încasa, anul acesta, doar 19% din valoarea subvențiilor încasate în 2020. Lari Anchidim (Salva) și Dumitru Lazăr (Braniștea), sunt doi crescători de animale care și-au făcut cunoscute îngrijorările, în cadrul unei conferințe de presă la sediul PSD Bistrița-Năsăud.

„Singura subvenție pe care o primeau toți fermierii, în sectorul zootehnic, respectiv ajutorul național tranzitoriu plătit din bugetul de stat, pentru bovine, ovine și caprine, pentru fermele mici sau fermele din zone defavorizate care nu îndeplinesc toate condițiile pentru accesarea subvenției din fondurile europene, au primit, anul acesta, un buget cu 55% mai mic față de 2019. Din bugetul pe 2021 se plătește subvenția pe care fermierii trebuiau să o încaseze pentru anul 2020. Pe lângă faptul că nici până în ziua de astăzi nu a fost plătită această subvenție, domnul ministru Adrian Oros ne-a alocat un buget cu 55% mai mic, dar din care vrea să plătească trei scheme de plată. Deci eu cred că este mai mult decât o bătaie de joc la adresa fermierilor. Reiese foarte clar că fermierii, în anul 2021, pentru sectorul zootehnic, vo încasa doar 19% din valoarea subvențiilor, comparativ cu ce au încasat în anul 2020. Considerăm că o diminuare a subvențiilor față de anul trecut va duce la înmormântarea sectorului zootehnic, în special a fermelor mici“, a spus Lari Anchidim, consilier local și reprezentant al fermierilor din comunitatea Salva.

„Cu aceste subvenții, fermierii nu-și acoperă nici costurile care presupun drumuri la bancă, administrare cont bancar, deplasări și alte chestii. Nu mai vorbim de crotalierea animalelor, de acțiunile sanitar veterinare obligatorii și alte cheltuieli. Cu această plată simbolică, România va ajunge într-un haos total cu sectorul zootehnic, deoarece femierii nu vor mai depune cererei la APIA. Nesolicitând subvenții pentru aceste sume derizorii, nu vor mai avea nici interesul de a-și identifica sau crotalia animalele, ajungând ca baza de date a DSVSA să nu mai fie cea reală, iar medicii veternitari să nu mai fie primiți în gospodăriile oamenilor nici pentru a efectua acțiunile sanitar-veterinare“, a mai spus Lari Anchidim.

Cauza sa a fost susținută și de Dumitru Lazăr, fermier din Braniștea, care a muncit 11 ani în Italia să își construiască o fermă în România.

„După 40 de ani de zootehnie, am venit aici pentru că ceea ce trăim este un lucru umilitor, degradant. Ce mai poate un agricultor să facă când e cu grumazul la pământ? Mai bine îl calcă pe grumaz și-l strivește ca pe un vierme. Oare noi, care nu am furat, nu am delapidat, nu am făcut nimic necurat, oare nu mai folosim, la nimic? Am muncit 11 ani în Italia, am venit cu capital și am încercat să fac o fermă pentru că visul meu, când a căzut comunismul, a fost să ajung să-mi câștig pâinea cinstit. Am cumpărat un grajd de la un fost CAP, l-am adus pe linia de plutire și, cu soția, am muncit cot la cot, ne-am ridicat încetul cu încetul – pentru că din muncă cinstită nu te îmbogățești – dar momentul acesta m-a omorât și m-a adus în situația de a veni încoace că nu veneam în viața mea”, a spus Dumitru Lazăr.

„Am avut 169 de tăurași crescuți pentru carne la 440 de kg media pe care i-am vândut la începutul lunii. Vițeii i-am cumpărat la 100 de kg. Faceți socoteala cât am investit și vedeți dacă am ieșit noi în câștig. I-am mulțumit lui Dumnezeu că nu am ieșit în pierdere. Acum nu mai am niciun animal. Populăm 100% și depopulăm 100%. După depopulare curățim grajdul, îl spălăm, dezinfectăm, tot ce ține de igienă și îl lăsăm la odihnă o săptămână două, trei, o lună, acum cred că-l băgăm la odihnă veșnică”, a mai spus fermierul.

SPUNE-TI PAREREA