Natura sălbatică din Bistrița-Năsăud are mereu surprize fascinante pentru cei care au răbdare să cutreiere și să descopere. O nouă specie de pasăre a fost surprinsă în Munții Rodnei și descoperirea a fost detaliată pe pagina Cercul de Agrobiologie.
„În decembrie 2020, am observat un exemplar de egretă mare (Casmerodius albus), însă nu am reușit să-l fotografiez. De atunci încolo, mi-am zgâit ochii pe lângă ape, în speranța unei revederi. Momentul mult așteptat a sosit în data de 17. 03.2021, reușind câteva cadre și două scurte video-uri. În ultimii ani, specia este într-o expansiune mai evidentă, mai ales în Transilvania. Există câteva semnalări și în județul Maramureș. În Delta Dunării și în preajma unor lacuri din țară este o prezență comună. M-a surprins plăcut faptul că aceast stârc elegant se adaptează cu brio și la condițiile din zone intramontane.
În România cuibăresc între 400-1000 de perechi, fiind considerată o specie rară. De-a lungul timpului, efectivele au cunoscut o scădere datorită vânării ei pentru acele pene deosebite, numite egrete, care în trecut împodobeau pălăriile doamnelor. Protejată de lege, ea este inclusă în Directiva Păsări, Anexa 1 și în Convenția de la Berna, Anexa 2. Împreună cu stârcul cenușiu, își dispută titlul de cel mai mare stârc din Europa (până la 100 cm lungime). Dincolo de înfățișarea angelică, egreta mare aduce un bun echilibru în ecosistemele acvatice. Cu ciocul pe post de harpon, dă iama în vietățile apelor de mică adâncime, în meniul ei intrând: pești, broaște, șobolani, șerpi etc“.
Text și foto credit: Bazga Toader Dorel
Un comportament interesant a fost surprins de Vlad Moldovan, la pescăruși albaștri.
„Am vazut un comportament interesant astazi la pescarasi albastri.
Individul din imagine a prins un peste dupa un plonjon spectaculos, dar nu l-a inghitit ci a asteptat pana a venit partenera si i l-a făcut cadou. Din pacate nu am putut documenta momentul, am reusit totusi un cadru dupa aceea.
Bistrita 19.03.2021“, a scris el în grupul Biodiversitatea și Geodiversitatea jud. Bistrița-Năsăud (BioGeoDiv BN).
Ma intalnesc ca aceste fapturi minunate de fiecare data cand ma duc la pescuit la Sirioara pe Sieu. Si la Cristur-Coasta si pe beltile de la Sintereag si Odorhei le gasim primavara pana toamna tarziu.Stau in vaduri si vaneaza atent pestisori , melci si lipitori mici de sub piatra.