Restricțiile pandemiei s-au resimțit în ultimul an și în domeniul sportului, un domeniu esențial pentru sănătate ți imunitate. Virgil Rus, profesor de sport și consilier PSD, a atras atenția, astăzi, în cadrul unei conferințe, asupra acestui paradox. El este de părere că domeniul sportului și mișcării ar trebui să devină mai accesibil, dacă nu în interior, cel puțin în natură, prin valorificarea unor trasee turistice și de promendadă.

„Trăim un paradox, cu toții am văzut ce se întâmplă. Sport, cultură, sănătate înseamnă exprimarea, manifestarea unor abilități, dar și a unor emoții. În contextul în care ți-s interzise aceste lucruri, cum credeți cu se pot realiza niște proiecte? Venim noi și vă spunem că nu căutăm scuze, ci căutăm și avem soluții. Ne vom folosi de ceea ce ne oferă natura. Și, în acest context, colegii mei din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport și de Geografie, dar și din cadrul facultății de Business, au venit cu niște propuneri foarte frumoase. Unul dintre proiecte se realizează și în țările europene. Este de a identifica, spre exemplu, punctele extreme ale județului și acele puncte să devină puncte de atracție în care cei care vin să găsească tradiții ale județului, gastronomie, cultură. Iată un mod de a atrage prin natură. De asemenea, clienți ai mei din mediul privat care practică și sportul outdoor, mi-au spus: dacă ai ajuns în Consiliu, nu ne poți susține și pe noi? Mergem pe drumuri publice și ne speriem de mașini. Lumea vrea să facă mișcare, deși, repet trăim paradoxul unor restricții.Să le amenajăm o magistrală pe care să se poată plimba. Vorbim de oameni de rând din județul Bistrița-Năsăud care vor să se plimbe pe drumuri publice. Și acolo ne-am gândit să facem o magistrală cu marcaje prin care să fie protejați acești oameni, măcar vizual“, a explicat Virgil Rus.

Acesta a mai propus ca orientarea turistică să devină accesibilă publicului larg, ca o opțiune de a face mișcare, în natură.

Un alt proiecte pe care vreu să-l discutpm este de a ne folosi de natură pentru că este un mediu în care ne putem manifesta fără restricții. Orientarea turistică este o activitatea fizică recreațională. Publicul e sătul să stea în casă, e sătul să fie restrciționat, e sătul să nu i se dea voie să intre în instituții unde ar trebui statul să îi permită accesul: vorbim de școli, facultăți unde există baze sportive. Oamenii trebuie să facă sport pentru că acest lucru crește imunitatea și acest lucru este constrâns acum“, a mai subliniat Virgil Rus.

SPUNE-TI PAREREA