Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va găzdui, mâine, la ora 15:00, expoziția dedicată celor 100 de ani de la nașterea lui Bartolomeu Valeriu Anania.
„Biblioteca Județeană „George Coșbuc” BN.
Bartolomeu Valeriu Anania, la 100 de ani de la naștere.
Deocamdată, expoziție de carte și fotografii.
Mâine, 18 martie 2021, ora 15:00.
În curând: simpozion, lansări de carte și alte evenimente dedicate marelui cărturar și Mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania”, anunță Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud.
IPS Bartolomeu Anania, a fost un mare iubitor al meleagurilor bistritene. Lui i se datoreaza Crucea monumentala ridicata in Pasul Tihuta. O dorinta, din pacate neandeplinita, a IPS Bartolomeu Anania, a fost aceea de a infiinta la Bistrita un muzeu de arta religioasa . Dupa cum se mentiona in presa la vremea respectiva, IPS Bartolomeu a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe Odobescu,11 unde urma ca dupa reabilitare să fie amenajat muzeul. (vezi: http://www.mesagerul.ro/2006/05/17/cj-isi-modernizeaza-sala-de-sedinte ).
După restaurarea clădirii fostului sediu al BNR, in anul 2012 Radu Moldovan a schimbat destinatia acesteia si a mutat aici Biblioteca Judeteană desi se stia că spatiul respectiv este insuficient. Asadar, după mutarea bibliotecii s-a ajuns la o improvizatie prin construirea unei anexe inghesuită in parculetul din incintă, fara a se putea realiza o legatura functională cu vechea clădire. Si iata cum dintr-o „gandire” idioată, orasul Bistrita s-a ales fără un muzeu de artă religioasă, dar si fără o bibliotecă publică modernă si functională.
Chiar daca, dupa reabilitare in cladirea fostei filiale a BNR a fost mutata Biblioteca Judeteana, dorinta IPS Bartolomeu ar trebui indeplinita, prin amenajarea unui muzeu de arta sacra, eventual chiar in cladirea protopopiatului unde a functionat o lunga perioada de vreme Muzeul Judetean. Ar fi un gest de cinstire a memoriei Inaltului prelat ca muzeul de arta sacra sa poarte numele mitropolitului Bartolomeu Anania.
Pe de alta parte, Vrednicului de pomenire IPS Bartolomeu Anania nu i-a fost respectata nici macar dorinta de a fi inmormantat la Manastirea Nicula, asa cum rezulta din testamentul sau: „Doresc să fiu înmormântat în groapă de pământ reavăn, având deasupra piatra pe care mi-am pregătit-o din timp”. Dupa cum se stie a fost inmormantat in subsolul Catedralei din Cluj unde a fost adus pamant de la Nicula si presarat simbolic peste sicriu, ceea ce nu inseamna „groapă de pământ reavăn”.