Spania va introduce, în luna mai a acestui an, pașaportul sanitar pentru cei care călătoresc în această țară. Pașaportul va intra în vigoare la Târgul de Turism de la Madrid și spaniolii justifică această măsură prin necesitatea relansării turismului. În vara anului trecut, Spania a pierdut 90 de miliarde de euro, în domeniul turismului.

Spania are de gând să meargă pe varianta pașaportului sanitar sau a certificatului de vaccinare, chiar dacă în restul Europei încă nu există consens asupra acestui lucru. Ministrul Turismului, Reyes Maroto, a spus că pașaportul de vaccinare ar putea deveni disponibil odată cu ediția Târgului de Turism de la Madrid din luna mai.

Turismul este sectorul care aduce cele mai multe venituri la bugetul statului. Este vorba de 155 de miliarde de euro, adică 12,4% din PIB. Vara trecută pierderile au fost de 90 de miliarde de euro, iar economia Spaniei nu mai poate aștepta pentru că vara se apropie și spaniolii sunt dornici să aibă din nou turiști străini pe plaje. Pentru asta, autoritățile se gândesc să redeschidă turismul chiar și cu o rată de vaccinare de 30 – 40%, încă din această primăvara cu sau fără pașaportul de vaccinare.

Deocamdată știm că pașaportul vă fi digital, iar Amadeus Spania lucrează deja la o variantă prin care turiștii pot să urce documente care dovedesc vaccinarea împotriva Covid-19 sau rezultatele testelor realizate și aceste informații să fie transmise și companiilor aeriene. Sistemul informatic va fi gata în al doilea trimestru, când se dorește și redeschiderea turismului în Spania.

SPUNE-TI PAREREA