O expoziție de podoabe tradiționale este organizată de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în perioada 8 martie – 8 iunie, sub numele „Draga mamei. Podoabe tradiţionale din Bistriţa-Năsăud”. Bijuterii, brâuri și multe alte accesorii din trecut spun povestea oamenilor satului, despre felul în care se înfrumusețau, dar și despre simbolurile în care credeau.

Podoabele purtate în trecut sunt elemente componente ale portului popular de ceremonie, fiind prezente mai ales în zilele de sărbătoare sau cu prilejul unor evenimente importante din viaţa oamenilor. Ele au mai multe roluri, nu doar acela de înfrumuseţare. În cadrul comunităţii desemnează statutul social, starea civilă, vârsta, sexul. Poartă cu ele simboluri a căror însemnătate era descifrată de fiecare membru al comunităţii. Au şi caracter apotropaic, fiind purtate ca şi talismane pentru a apăra deţinătorul de rău.
Podoabele sunt multicolore, strălucitoare fiind dăruite mai ales cu ocazia evenimentelor fericite din viaţa oamenilor.
Titlul expoziţiei a fost gândit pentru a vă purta în lumea descrisă de Coşbuc, o lume autentică din care noi acum păstrăm mărturii pe care le valorificăm.
Vă aşteptăm așadar să descoperiţi părţi din acele vremuri aflate în colecţiile muzeului nostru“, a transmis Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud.

SPUNE-TI PAREREA