România se pregătește pentru a treia etapă a vaccinării, urmând să fie amenajate mai multe centre pentru imunizare. În această etapă se ia în calcul și ideea înființării unor centre în care oamenii să fie vaccinați direct din mașină.

În perioada următoare vom identifica locaţiile potrivite și, eventual, orașele în care vom lua în calcul înfiinţarea unui astfel de centru de tip ‘drive thru’, pe de o parte, pe de altă parte, prioritatea noastră imediată este legată de operaţionalizarea centrelor mobile de vaccinare care să asigure vaccinarea celor din mediul rural, a persoanelor care nu au acces la un centru de vaccinare fix”, a declarat Valeriu Gheorghiță, presedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Centrele de vaccinare drive-through sunt centre de vaccinare fixe amenajate în mod special pentru etapa a III-a a procesului de vaccinare care este adresata populației generale.
Conform recomandarilor Organizației Mondiale a Sănătății, organizarea și amenajarea acestor centre se vor face în marile aglomerari urbane, in zone care permit accesul persoanelor cu mijloace auto proprii. Asemenea centre au fost înființate deja în alte state. Au ramas celebre imaginile cu fostul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger, vaccinându-se la un asemenea centru.

În Bistrița-Năsăud, prefectul județului, Stelian Doha, a anunțat că două echipe mobile vor vaccina persoanele nedeplasabile și aparținătorii acestora, dar și oamenii străzii.

Am deschis la 1 martie a.c. centrele de la Năsăud și Prundu Bârgăului, deși deschiderea lor era programată pentru1 5 martie. Le-am deschis așadar cu două săptămâni mai repede. Faptul că s-au ocupat toate locurile până în 21 martie înseamnă că există interes pentru vaccinare. Și de aceea trebuie să venim cu alte centre și tare mult îmi doresc să deschidem, din 15 martie, alte două la Teaca și Maieru. Mai trebuie să facem ceva: să pornim variantele mobile, două echipe care să vaccineze persoanele nedeplasabile și aparținătorii. Din discuțiile pe care le-am avut cu medicii de familie, fiecare ar urma să asiste la vaccinare fiindcă e nevoie de medic pe lângă asistentul care vaccinează și cel care înregistrează procesul de vaccinare. Vor fi plătiți pentru asta. Dacă sunt doritori care să participe pe zone, atunci suntem de acord cu asta, însă dacă nu sunt, atunci fiecare medic de familie va supraveghea vaccinarea la el acasă, în comuna unde are pacienții. Trebuie să facem lucrul acesta cât mai repede. Tot cu echipe mobile vor fi vaccinate și persoanele fără adăpost. Cele mai multe sunt la Bistrița”, a spus prefectul Stelian Dolha la Sângeorz TV, citat de timponline.

SPUNE-TI PAREREA