O adolescentă din Bistrița a făcut senzație pe internet după ce a apărut pe buletinul de știri a poliției, pentru că a furat o carte dintr-un magazin. Întâmplarea s-a petrecut în luna februarie a anului trecut și preotul din Lușca, Crin Triandafil Theodorescu, a pornit o adevărată campanie de încurajare a lecturii, oferind cărți tinerilor. Preotul învelește cărțile într-o hârtie de ziar și este dispus să le lase în parc, pe o bancă sau în spatele unei statui, pentru a fi preluate de un tânăr dornic de lectură.

Citește și:

O tânără din Bistrița a făcut senzație astăzi după ce a furat o carte dintr-un magazin

Acum ceva timp, citeam în presă ceva stupefiant; o liceană a fost prinsă, în Bistrița, furând o carte dintr-o librărie.
Mi s-a părut un eveniment astral. În lumea asta cu gust de pingea, din când în când țâșnește câte-o chestie, drept în ochi, drept în inimă țâșnește, și realizezi că nu e totul pierdut, că lumea mai poate fi salvată și că planeta se va învârti, totuși, totuși!
Am început atunci un proiect, sprijinit de prieteni donatori, care consta în dăruirea unei cărți ”poftite” de un tânăr; de ce să furi, când o poți primi cadou? Luni de zile am mers așa, nebunește, fericit, părăsind cărți învelite în ziar prin curtea muzeului sau pe rafturi de magazin, apoi a venit nenorocirea asta de-i zice pandemie și mi s-a golit orașul de tineri.
Dar a venit primăvara! Sunt iar elevi la liceele năsăudene, văd iar învățătoarele grăbindu-și pașii spre templele bunelor învățături, aud iar fetișcanele hohotind și miroase a tutun pe lângă tinerii strânși la o vorbă; să fie iubiți!
Așa că reîncepem de unde am lăsat: furați, dragii mei, o carte de la popa! Scrieți-mi în privat ce carte vă doriți, eu o cumpăr, o împachetez în hârtie de ziar și o leg cu sfoară, și v-o las undeva, unde vreți. Pe o bancă în parcul orașului, în spatele unei statui din curtea Muzeului, oriunde doriți! Și orice veți alege, va fi o carte specială. Va fi o carte ”cu poveste”. Că eu cred, Doamne iartă-mă, că furtul de cărți și furtul de flori pentru iubită ar trebui scoase din codul penal, aia cred.
Și mai pun, pe lângă cartea aia, și-o ciocolată, copiii mei! Că o carte citită ronțăind o ciocolată poate salva o zi ploioasă și cenușie…
Câtă vreme mai vrea cineva o carte, sfârșitul nu-i aici. Să amânăm sfârșitul, deci“, a postat preotul pe pagina sa de facebook.

SPUNE-TI PAREREA