Cuplu de năsăudeni, emigranți în SUA (1930)

O fotografie realizată în Seatle, în 1930, înfățișează un cuplu din zona Năsăudului, în autogară. Femeia poartă un batic cu buline, având lângă ea un geamantan și o desagă, în timp ce bărbatul îi arată ceva într-un carnețel.

Fotografia face parte dintr-o expoziție care va fi vernisată în curând de către Arhivele Naționale Bistrița-Nasăud și Cornelia Vlașin a dezvăluit, pe scurt, povestea acestei imagini:

Petre Nașcu și-a lăsat soția, Elisabeta, acasă, pentru a emigra în America. Planul era ca cei doi să se reîntâlnească, după ce Petre strângea destui bani pentru a o aduce și pe ea. Câțiva ani mai târziu, află că Elisabeta s-a stins din viață. După un timp, Petre se recăsătorește, dar și cea de-a doua soție decedează. După 25 de ani, de la plecarea din România, Petre află dintr-un anunț în ziar că Elisabeta trăiește și-l caută.
Fotografia document surprinde momentul reîntâlnirii celor doi, după 25 de ani, în terminalul de autobuze ” Union Depot” din Seatle, 9 august 1931.
Fotografia ne-a fost pusă la dispoziție prin bunăvoința dlui Nica Sorin, SUA (Proiect Photo Historia) pentru care îi adresăm mulțumirile noastre, și va putea fi admirată în cadrul expoziției organizată de către Arhivele Naționale Bistrița-Nasăud (vernisajul, sperăm, la sfârșitul lunii martie)“, a spus Cornelia Vlașin.

SPUNE-TI PAREREA