Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat în Comisiile parlamentare că ordinul care reglementează numărul de porci care pot fi crescuţi în gospodărie ar opri activitatea ilegală a samsarilor. În opinia ministrului, samsarii „poartă porcii domestici în portbagaj răspândind boala (peste porcina – n. r.)”.

„Nu are nimeni treabă cu gospodăria ţărănească, dar ştim că există acei mijlocitori de animale care sunt samsarii şi care chiar nu au nicio treabă cu gospodăria ţărănească, doar poartă porcii domestici în portbagaj răspândind boala. Reglementarea se referă, în primul rând, la a opri activitatea aceasta ilegală a samsarilor. Am vrut să atrag atenţia că avem o problemă reală care se va adânci privind creşterea porcului în România şi, dacă nu luăm măsuri chiar nepopulare, dar necesare, nu o să putem opri acest lucru„, a transmis Adrian Oros.

Proiectul de Ordin 24/2021, lansat la finele lunii ianuarie în dezbatere publică, reglementează creşterea şi mişcarea porcilor domestici şi clasifică exploataţiile de porci în exploataţii non-comerciale (gospodăriile ţărăneşti), unde pot fi crescuţi pentru consum familial până la 5 porci, şi exploataţii comerciale, unde sunt crescuţi porci pentru comercializare.

Ordinul vine să reglementeze activitatea a maxim 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalţi 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale şi respectă legea”, spunea recent Adrian Oros. „Nu este nicio diferenţă, ca întindere şi periculozitate, între pesta porcină şi pandemia de Covid” „În 2019, ţara era roşie pentru că nu s-au luat măsuri la timp, din populism. Eu nu spun că vreau să distrug gospodăria ţărănească, asta spun unii, eu spun că toţi, şi cei mici şi cei mari, trebuie să respectăm nişte reguli minime de biosecuritate până scăpăm de această boală păcătoasă. Să ştiţi că nu este nicio diferenţă între pesta porcină africană, ca extindere şi ca periculozitate, şi ceea ce se întâmplă cu această pandemie Covid. Dacă nu luăm măsuri şi nu respectăm măsurile luate, şi cei mici şi cei mari, nu vom rezolva niciodată această pierdere constantă pe tot ce înseamnă producţie de porc„, a mai spus el.

Cei care vor creşte mai mult de 5 porci trebuie să se înregistreze la Registul Comerţului. Prin Ordinul nr. 24 din 29.01.2021, ministrul Agriculturii stabileşte dimensiunile tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, limitând creşterea porcilor la 5 capete în cazul gospodarilor, iar ce depăşeşte acest efectiv se consideră exploataţie comercială şi trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului şi să se transforme în persoane juridice (PFA, II, IF, SRL etc).

1 COMENTARIU

 1. Foarte bine ar fi si daca s-ar interzice cresterea de porci si vite in intravilanul localitatilor, fara acordul oficial dat ( la notar ) de vecinii din zona, de pana la 300 de metri cel putin ( in itravilan ) si cu AUTORIZATIE DE DETINERE SI CRESTERE SI EXPLOATARE data de Primaria Locului , care in prealabil, sa le verifice :
  – proprietarea pe care fac stabulatia;
  – existenta acordului vecinilor ( daca unul singur se opune, sa nu i se acorde autorizatia );
  – existenta foselor septice de colectare a dejectiilor lichide, la capacitatea corespunzatoare animalelor detinute ;
  – existenta platformelor betonate pentru dejectiile solide , in aceleasi conditii ;
  – respectarea distantelor de minim 7 sapte metri a acestora ,fata de vecinii din zona de-a-roata …
  – existenta carnetelor de sanatate, vizate de la medicul veterinar, cu vaccinel la zi .
  Daca o singura reclamatie urmeaza pe viitor, ptr ca nu se respecta aceste norme, imediat sa-i fie anulata autorizatia si obigat sa si le instraineze ori sa si le taie .
  Asta vad eu educatie, civilizatie si prevenirea bolilor, precum si a infestarii panzei freatice cu dejectiile acestora, sau disconfortul facut cu mirosurile insuportabile, vecinilor din zona .
  CAND VOM AJUNGE ASA … ? EU CRED CA NICIODATA IN ACEASTA TZARA , ptr ca ” ie multi si voteaza „… !
  Apreciem in mod deosebit ca ( mai ) sunt producatori agricoli, care sa ne asigure noua ” papa „… dar NU ORICUM … chiar daca ” voteaza ” !

SPUNE-TI PAREREA