Paștele ortodox va fi sărbătorit, în acest an, în data de 2 mai. Chiar dacă mai sunt două luni până atunci, s-au făcut deja primele previziuni privind prețul mieilor, în acea perioadă.
Lucian Moldovan, fost membru al Partidului Verde din Bistrița-Năsăud, este fermier și crede că informațiile potrivit cărora mieii vor fi ieftini, în acest an, nu fac decât să inducă ideea de criză în rândul fermierilor. În opinia sa, prețul corect se va regla în funcție de prețul cerealelor, care a fost mai mare, dar și în funcție de costul tratamentelor și a altor aspecte ce țin de îngrijirea animalelor.
„Deja circulă în mass media informații legate de prețul cu care vor fi vânduți mieii la Paști. „Miei mari și ieftini” titrează televiziunile, gen Kanal D, în reportaje făcute la repezeală, pe comandă, menite să inducă deja o criză în rândul fermierilor români care vor avea marfă disponibilă de sărbători.
După douăzeci de ani de presă, din care jumătate în televiziune( pe lângă radio, presă scrisă și online), completată cu suficient de multe informații din sectorul de creștere a ovinelor ( sunt un mic fermier și eu) pot să îmi spun destul de pertinent opinia pe acest subiect.
Pe rând:
1.Paștele ortodox anul acesta cade la începutul lunii mai.Teoretic, destul de tarziu, ceea ce ne-ar conduce, în principiu, la ideea că DA, mieii vor fi mari de sărbători.De fapt, din punct de vedere practic, NU vor fi decât atât cât au nevoie cumpărătorii! Vor fi miei și de 30 kg, de 20, de 15 kg în viu, în funcție de preferințe!
2.Să nu uităm faptul că din ce în ce mai puțini oieri practică mulsul oilor și tot mai mulți optează pentru ținerea mieilor lângă mame pe tot parcursul lactației și vânzarea lor vara târziu când aceștia ajung la greutăți care depășesc 35-40 kg, în funcție de condițiile de furajare și întreținere.
3. Observația de la punctul 2 este susținută și de argumentele economice: scăderea costurilor cu mâna de lucru, creșterea cantității de masă corporală în viu, etc.
4.Prețul va fi dictat, ca în ultimii câțiva ani dealtfel, de relația cerere-ofertă. Și va fluctua de la o zonă geografică la alta, chiar de la un oraș la altul.De asemenea, un preț va fi la achiziția direct din fermă- probabil singura cale de aprovizionare din anul acesta-sau livrat la domiciliu, pe bază de comandă.
5.Un aspect esențial este și prețul de cost cu care se obține 1 kg de masă corporală în viu. Anul acesta, deoarece și cerealele au fost scumpe, acesta a urcat față de anii anteriori cam cu 20%. Acest lucru înseamnă că, la un calcul sumar, prețul de cost ar fi de aproximativ 10-11 lei/kg în viu, incluzând furajarea, forța de muncă, cheltuielile cu utilitățile.
6.Adăugând costuri cu tratamente, aspecte birocratice, sacrificare,etc, puse toate cap la cap, calculând și o marjă de profit pentru fermier de 20%, ajungem la un preț realist de minimum 16-17 lei/ kg în viu! În fermă!
Cam așa stau lucrurile, fie că vrem, fie că nu vrem“, a preconizat Lucian Moldovan.