Comuna Zagra se confruntă cu o situație complicată în ceea ce privește accesul la educație. Deși are mai multe școli renovate în localitățile aparținătoare, Ministerul Educației intenționează să desființeze două unități școlare, așa că mulți elevi vor fi nevoiți să facă naveta. Este vorba de școlile de la Suplai și de la Aluniș, care ar urma să nu mai funcţioneze începând cu anul şcolar 2021-2022. Naveta copiilor nu este o opțiune acceptabilă pentru părinți, având în vedere că mulți localnici trăiesc la distanțe mari față de centrul comunei.
Primarul comunei Zagra, Nicolae Bușcoi, a vorbit despre acest caz în cadrul unei conferințe de presă.
„La Şcoala de la Suplai este vorba despre copiii din clasele V-VIII care ar putea fi transportaţi în condiţii normale. La Aluniş e destul de răsfirat, oamenii au 2-3 km de venit până la şcoală sau până la microbuz. Iarna sunt condiţii grele. Este vorba de copiii din clasele I-IV, care vor ajunge uzi la autobuz. Microbuzul nu e dotat cu scaune pentru copii mici, trebuie să facem investiţii, să cumpărăm scaune, centuri de siguranţă adaptabile. E o cheltuială în plus, dar ne-am descurca, însă să nu găseşti niciun fel de omenie, niciun pic de înţelegere. Anul trecut am ajuns la doamna ministru şi am găsit înţelegere. Acum nu mai găsim înţelegere pentru că anul trecut era an electoral, urmau alegerile parlamentare. Niciun pic de empatie pentru copiii aceştia, sunt mici, e vorba de bani pentru un post. Şi atunci tot vorbim că se depopulează satele şi că scade natalitatea”, a declarat primarul Nicolae Buşcoi.
Primarul Nicolae Bușcoi spune că, dacă nu se va desființa școala, la Aluniş vor învăța, din toamnă, 13 copii din ciclul primar. Școala a fost renovată acum patru ani, având toate condiţiile necesare. Dacă se va desființa școala, elevii vor fi nevoiți să facă o navetă zilnică de 12 km, în două schimburi, alături de elevii de gimnaziu.
La Suplai, situația este și mai dramatică. Părinții copiilor de acolo spun că nu doresc să-i trimită în Zagra la școală și că ar putea abandona învățământul. 16 copii învață la școala din Suplai.
Primarul Nicolae Buşcoi a declarat că a avut o discuție cu inspectorul școlar general, Mihai Mureșan, anul trecut și i s-a transmis că școala trebuie să fie rentabilă, fiind vorba de cheltuielile pentru plata profesorilor. „Rentabilitatea şcolii nu e procesul de învăţământ?”, a întrebat Nicolae Bușcoi.