Cel de-al șaselea sezon KineDok se instalează pentru o lună la Happy Cinema Bistrița. În perioada 20 februarie – 18 martie, la Happy Cinema Bistrița rulează patru documentare Est-europene multipremiate. Proiecțiile sunt urmate de discuții antrenante cu invitați locali despre sistemul educațional, stereotipuri etnice, experiența emigrării și despre viața din Nordul Europei.
Program:

26.02.2021, ora 16:30 – „Profu” (Alex Brendea, România, 2019)

„Profu” construiește un portret intim, autentic și plin de umor al unui profesor neconvențional și carismatic de matematică din Bistrița care își dă demisia din învățământ și deschide o școală de meditații în micul său apartament de bloc. De-a lungul unui an academic, îi urmărim efortul de a retrezi dragostea de învăţătură în elevi, schimbându-le astfel vieţile o dată pentru totdeauna.

6.03.2021, ora: 16:30 – „Distanța dintre mine și mine” (Mona Nicoară, Dana Bunescu, România, 2019)

Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are și cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice și problematică pentru nou-instalatul regim stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, sfârșind într-un exil nedorit la New York în 1985. Un film despre credințe, artă și putere, „Distanța dintre mine și mine” explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut.

11.03.2021, ora 19:00 – „Srbenka” (Nebojša Slijepčević, Croația, 2018)

Moartea violentă a unei tinere fete de etnie sârbă, în contextul conflictelor sârbo-croate de la începutul anilor ’90, devine subiectul unui spectacol de teatru. Regizorul Nebojša Slijepčević înregistrează procesul de punere în scenă a cazului Alexandrei Zec, o fată de 12 ani, care a fost ucisă în cadrul conflictelor interetnice din anii 90. Deși autorii crimei au fost dezvăluiți, ei nu au fost niciodată condamnați. Procesul de producție a spectacolului scoate la suprafață traume ascunse, transformând repetițiile în psihoterapie colectivă.

18.03.2021, ora 16:00 – O pogorâre în maelstrom (Jan Vardøen, Norvegia, 2019)

Compoziția lui Philip Glass inspirată de nuvela ,,O pogorâre în Maelstrom” a lui Edgar Allan Poe devine ambianța sonoră a unei călătorii în peisajele deopotrivă lirice și aspre din Nordul Norvegiei. În acest documentar suntem alături de orchestra filarmonică arctică pe vârful muntelui Ryten unde interpretează muzica compusă de Glass chiar deasupra Moskenesstraumen. Muzica impresionantă și peisajele magnifice fac din piesa „O pogorâre în Maelstrom” o odă dedicată frumuseții și vieții aspre din Nordul Norvegiei. Filmul a luat premiul pentru cel mai bun documentar norvegian.

SPUNE-TI PAREREA