Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie pe baza unuui sistem digital care procesează rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare. Permisul va fi lansat la finalul lunii martie șiva ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale.

Se pare că liderii UE vor discuta despre emiterea unor paşapoarte de vaccinare și este considerat un lucru esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie.

Perspectivele pentru companiile aeriene s-au înrăutăţit recent, comparativ cu previziunile IATA din decembrie, din cauza înăspririi restricţiilor de călătorie, dar Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni se pregăteşte de o redresare a călătoriilor în acest an. Vara aceasta va fi decisivă pentru multe companii aeriene şi turistice, care încearcă să supravieţuiască în urma restricţiilor impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19), apreciază IATA.

Campania de vaccinare a sporit speranţele că vor fi permise mai multe călătorii, dar IATA susţine că statele trebuie să emită o dovadă digitală pentru a permite efectuarea călătoriilor. De Juniac a lăudat Marea Britanie pentru prezentarea planurilor de reluare a călătoriilor. Rezervările pentru vacanţe au explodat în Regatul Unit după ce autorităţile au anunţat că din mai ar putea fi reluate călătoriile internaţionale, în funcţie de evoluţia pandemiei. Directorul general al IATA şi-a exprimat speranţa că redresarea va avea loc în semestrul doi din 2021. IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

În urmă cu două săptămâni, ideea era extrem de controversată. Majoritatea ţărilor însorite din sudul UE, care depind de turism, sunt pentru paşaport. Luna trecută, Grecia – în speranţa că va salva domeniul turismului – a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea „certificatelor de vaccinare” pentru călătorii în UE.
În afară de asta, Grecia a semnat un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări.
Între cele 27 de state membre ale UE continuă însă discuţiile privind regulile comune şi datele pacienţilor care trebuie comunicate pentru recunoaşterea reciprocă a certificatelor de vaccinare. Până acum nu s-a ajuns la o poziţie comună privind drepturile care ar putea fi conferite de astfel de certificate. Spania, care este de asemenea dornică să primească din nou turişti, nu a lansat deocamdată un paşaport de vaccinare, dar ministrul de Externe, Arancha Gonzales Laya, consideră că ar fi „un element foarte important pentru restabilirea în siguranţă a mobilităţii”.
Şi Italia consideră că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către „activităţi normale”, aşa cum s-a exprimat oficialul responsabil de gestionarea urgenţei sanitare, Domenico Arcuri. Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care ar putea permite purtătorilor să călătorească în străinătate, să intre în stabilimente sportive sau culturale ori – în cazul Danemarcei – să ia masa în restaurante.
Şi Suedia vrea să emită paşapoarte digitale pentru persoanele vaccinate antiCOVID.
Islanda, care nu este membră a UE, dar are legături cu aceasta ca parte a Spaţiului Schengen, a început să emită certificate digitale în ianuarie, în vederea facilitării deplasărilor internaţionale. În Estonia, cei care pot dovedi la intrare că sunt vaccinaţi sau deţin un test COVID-19 negativ sunt scutiţi de carantină. O firmă locală, Guardtime, a început o schemă pilot de certificare, iar ţara colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru dezvoltarea la nivel internaţional.
Comisia Europeană este în favoarea unui ”certificat de vaccinare european” împotriva COVID-19.
În principiu, OMS susţine certificatele de vaccinare pentru a monitoriza mai bine imunizarea, dar critică ideea utilizării lor ca o condiţie pentru călătorii.
Pentru alţii este prea devreme Franţa a exprimat rezerve privind utilizarea certificatelor de vaccinare ca indiciu al siguranţei activităţilor practicate înaintea pandemiei.
Şi Germania se opune acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată. Nu exclude însă impunerea unei astfel de cerinţe în sectorul privat.

Dacă un proprietar de restaurant doreşte să deschidă numai pentru persoanele vaccinate, va fi dificil de interzis asta conform legislaţiei curente”, a declarat ministrul Justiţiei, Christine Lambrecht.
Polonia nu ia în considerare deocamdată un „paşaport de vaccinare”, deşi dispune de o aplicaţie pentru smartphone care arată starea celor vaccinaţi şi care permite deţinătorilor să evite carantina la sosirea în ţară.
Guvernul Belgiei, de asemenea, este împotriva condiţionării activităţilor de „paşapoartele” de vaccinare. Pentru călătorii, urmăreşte recomandările la nivelul UE şi cele ale OMS.
În întreaga Uniune Europeană, se vaccinaseră complet cu două doze, până miercuri 10 februarie, cel puţin 5,5 milioane de oameni, adică 1,2% din populaţie, conform datelor oficiale naţionale colectate şi sintetizate de AFP. Cel puţin 12,8 milioane de oameni – 2,8% din populaţia Uniunii – primiseră cel puţin o doză, care asigură o imunitate parţială la coronavirus.

SPUNE-TI PAREREA